Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Кримінал
  • Мукачівку, яка минулого року викрала дитину, засудили на 4,5 років позбавлення волі

Мукачівку, яка минулого року викрала дитину, засудили на 4,5 років позбавлення волі

Мукачівку, яка минулого року викрала дитину, засудили на 4,5 років позбавлення волі
У Сваляві маленьку дитину, що знаходилася на лікуванні в дитячому відділенні лікарні, викрали і відвезли в невідомому напрямку. 37-річну жінку, викравшу тримісячного малюка, затримали завдяки...

У Сваляві маленьку дитину, що знаходилася на лікуванні в дитячому відділенні лікарні, викрали і відвезли в невідомому напрямку. 37-річну жінку, викравшу тримісячного малюка, затримали завдяки професіоналізму співробітників міліції.

ВІДЕО ДНЯ

Випадок з крадіжкою дитини стався у вересні минулого року. Днями суд виніс викрадачці вирок.

У Свалявської районної лікарні приблизно за два місяці до викрадення стала з'являтися жінка ромської національності. Вона заходила в дитяче відділення, представлялася мамою одного з маленьких пацієнтів і просила забрати дитину додому (хлопчик лежав у палаті для покинутих дітей, його рідну матір в лікарні практично не бачили). Медсестри, природно, відмовлялися віддати малюка, і жінка на деякий час зникала. Її візити з спробами забрати дитину і стали згодом одним з головних доказів того, що злочин було ретельно спланованим, а не спонтанним, як пізніше намагалася переконати правоохоронців затримана.

Реклама

Викрадення відбулося 3 вересня 2012 близько восьмої години вечора. Після годування з палати зник тримісячний Коля. Лікарі спочатку подумали, що його потайки забрала рідна мати, яка проживає в одному з сіл Свалявського району. І лише після того, як зв'язалися із сільським фельдшером і з'ясували, що мати до пропажі малюка не має відношення, звернулися до міліції.

На місце події одразу прибули керівництво райвідділу міліції, експерти зі слідчим з обласного управління внутрішніх справ. Під час опитувань медперсонал і пацієнти описали жінку в червоному халаті і тапочках, яка з дитиною на руках виходила з лікарні. Склали її фоторобот, який показали барону свалявського ромського табору. Однак той запевнив, що вона - не з місцевих ромів. Службова собака привела оперативників до залізничної станції, після чого втратила слід.

Реклама

Орієнтування на підозрювану відразу розіслали в лінійні відділи міліції на залізниці, і це спрацювало. Близько півночі патрульний наряд на станції Мукачево побачив у залі очікування схожу за описом жінку з дитиною. Вона спробувала переконати правоохоронців, що це її син, але ніяких документів пред'явити не змогла. Жінку затримали, а через деякий час приїхавша з Сваляви педіатр упізнала в дитині викраденого Колю. По дорозі зі Сваляви в Мукачеві викрадачка встигла переодягнутися сама і переодягнути малюка. Проте «маскування» не допомогло.

З Колею все було добре, жінка навіть погодувала його дитячою сумішшю. Викрадачкою виявилася 37-річна Єлизавета Тимків - уродженка Мукачеве Закарпатської області.

- У 2004 році вона вийшла заміж за українця і переїхала жити до нього в Калуський район Івано-Франківської області, - розповідає прокурор Свалявського району Ігор Журахівскій. - У Єлизавети є десятирічна дочка від попереднього шлюбу, яка виховується в Мукачівському інтернаті, але жінку позбавили материнських прав. На момент викрадення малюка з Свалявської лікарні Єлизавета була двічі судима. У 2009 році Мукачівський суд засудив її до трьох років позбавлення волі, призначивши річний випробувальний термін, за злісне невиконання зобов'язань по догляду за дитиною та експлуатацію дітей. Іншими словами, жінка жебракувала разом з дочкою.

Реклама

Перечекавши випробувальний термін, після якого судимість була погашена, Єлизавета взялася за старе. У березні 2012 року Тячівський районний суд засудив її за тією ж статтею Кримінального кодексу до чотирьох років позбавлення волі, призначивши випробувальний термін у півтора року. Викрадення дитини у Сваляві Єлизавета зробила в період, коли випробувальний термін ще не закінчився.

Цього разу жінці пред'явили звинувачення в незаконному позбавленні волі дитини. Справою займалося слідче управління обласного УВС.

Було призначено кілька експертиз, в тому числі психолого-психіатрична, яка встановила, що викрадачка осудна. Слідство так і не з'ясувало, чому жінка викрала саме цього малюка і як дізналася його особисті дані. Сама Єлизавета в цьому не зізналася. Швидше за все, вона чергувала біля дитячого відділення, чекаючи, коли до маленьким пацієнтам прийдуть рідні, заходила разом з ними, змішавшись з натовпом, а прізвище малюка підслухала у медсестер. Ніяких зв'язків між Єлизаветою і рідною матір'ю дитини міліція не встановила.

Неясні були і мотиви злочину. Підслідна запевняла, що вкрала дитину «з материнських спонукань». Вона, мовляв, дуже любить дітей, а народити вже не може (мається медична довідка про гінекологічному захворюванні). І навіть зверталася в Калуші в службу у справах дітей з проханням дозволити усиновити чужу дитину. Тому, приїхавши в Мукачево в гості до матері, навідалася у Сваляву, зайшла до лікарні, побачила малюка, що плаче і вирішила взяти його на виховання. На питання, чому вона не намагалася повернути з інтернату рідну дочку і яким чином збиралася легалізувати вкраденого дитини, підслідна виразної відповіді не дала.

- На суді жінка визнавала обставини злочину, каялася у скоєному, а от щодо мотивів повторювала одне: «Я дуже люблю дітей, тому хотіла взяти хлопчика на виховання», - розповідає старший прокурор Свалявської районної прокуратури Олексій Чонка, який підтримував на процесі державне обвинувачення. - Однак ми довели, що Єлизавета вкрала дитину з метою жебрацтва. До речі, в палаті для покинутих дітей були ще два малюки ромської національності, але жінка взяла саме Колю, очевидно, розраховуючи, що на ньому можна буде більше заробити.

Під час слідства допитували і чоловіка Єлизавети. Виявилося, що він нічого не знав про плани дружини. Звістка про викрадення з лікарні чужу дитину повалило його в шок.

Відразу після затримання Єлизавети Тимків «Фактам» дозволили кілька хвилин поспілкуватися з нею.

Реклама

- Чому ви взяли з лікарні чужу дитину, якщо у вас в інтернаті зростає рідна дочка?

- Мене до неї не пускають, - жалісним голосом відповідала жінка. - Поки вона закінчить школу і зможе повернутися до мене, потрібно чекати шість-сім років. А я хотіла дитину вже зараз. Перший раз прийшла до Свалявської лікарню, щоб дізнатися, які необхідні документи для усиновлення. А лікарка в дитячому відділенні прийняла мене за одну з мам ... Потім я знову прийшла до лікарні. Хотіла запитати медсестру, коли з'явиться завідувачка. У дитячій палаті нікого не було, дитина дуже плакав, тому я взяла його і пішла. Знаю, якщо діти лежать в палаті самі, то батьків у них немає. Я просто розгубилася - побачила, що дитина плаче, і забрала його ...

- Але ж у вас були приготовлені одяг і дитяче харчування!

- Так, у мене це було при собі ...

- Як ви збиралися оформити документи на чужу дитину?

- Хотіла прийти в службу у справах дітей, пояснити все і оформити опікунство.

Свалявський районний суд засудив Єлизавету Тимків до чотирьох років позбавлення волі. До цього додали ще шість місяців з попереднього терміну за вироком Тячівського суду. У підсумку викрадачка проведе за гратами чотири з половиною роки. Вирок вже вступив в законну силу.

Реклама

А Колю відразу після «прогулянки» повернули до Свалявської лікарні. Лікарям, що не угледіли за дитиною, оголосили сувору догану, пропускний режим у дитячому відділенні зробили більш жорстким. Через кілька тижнів малюка перевели в будинок дитини. Тут він пробуде до трьох років (до речі, в травні Колі виповнюється рік). Оскільки рідну матір хлопчика не позбавляли батьківських прав, після трьох років вона, якщо захоче, зможе забрати сина додому.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно