Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Прокуратура проводить перевірку грального бізнесу в Мукачеві

Прокуратура проводить перевірку грального бізнесу в Мукачеві
Протягом останнього року журналісти «М-студіо» періодично доводили, що гральний бізнес на Закарпатті явище не аморфне, а цілком реальне. Правоохоронці звітують про систематичне закриття азартних...

Протягом останнього року журналісти «М-студіо» періодично доводили, що гральний бізнес на Закарпатті явище не аморфне, а цілком реальне. Правоохоронці звітують про систематичне закриття азартних точок, але, як у міфічної гідри, на місці одного зачиненого грального закладу з’являється три нових. Чоп, Хуст, Мукачево, Іршава, Виноградів і, звісно, Ужгород не можуть похвалитись відсутністю цієї проблеми.

ВІДЕО ДНЯ

У Законі “Про заборону грального бізнесу в Україні” є чітке визначення грального бізнесу та його невід’ємних ознак: «…внесення гравцем ставки, що дає змогу отримати виграш, залежність виграшу від випадковості, а також здійснення організатором гри цієї діяльності з метою отримання прибутку». Коли майже три роки тому Верховна Рада України заборонила гральний бізнес, тисячі матерів та дружин із полегшенням зітхнули. Сподівалися, що вже не доведеться розшукувати рідних по гральних клубах, з домівок не зникатимуть гроші та цінні речі… Вересень 2011 року. У центрі Виноградова знаходимо підвал із заклеєними непрозорою плівкою вікнами. За попередньою інформацією, отриманою кореспондентами, тут знаходяться гральні автомати. Але, звісно, журналістам у грубій формі у зйомці відмовили, що, врешті, підтвердило, що тут є незаконні апарати. Тож так і не побачивши, що знаходиться за броньованими дверима цього підвалу, прямуємо до міліції, яка знаходиться за 50 метрів, адже виявлення таких точок грального бізнесу та контроль за виконанням Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» покладено на правоохоронні органи. У міліції тоді відмовилися коментувати ситуацію. Журналісти продовжили шукати злачні місця у Виноградові. Шукати довго не довелось, яскраве зовні кафе, лунає музика, жодного відвідувача, але зайшовши всередину на нас чекав джек-пот. Ось вони – гральні апарати. Щоправда, вони не були увімкнені і персонал запевнив, що апарати тут просто стоять на зберіганні. Та в це віриться слабо.

Місто Іршава. Лютий 2012 року.

Реклама

Іршавська міська влада переконує, що одноруких бандитів викорінити майже неможливо. Міський голова Степан Бобик тоді зазначив: якщо в громадських місцях гральних автоматів майже немає, то ділки знайшли вихід із ситуації: переносять апарати до приватних помешкань.

Ужгородський район. місто Чоп. Лютий 2012 року.

Реклама

У Чопі довго шукати підозрілу точку із наглухо заклеєними вікнами не довелось. Озброївшись увімкненою камерою на телефоні, ми, як звичайні відвідувачі, вирушили до приміщення, вікна якого зовні суцільно заклеєні непрозорою синьою плівкою. Перед нами туди ж потрапити мав бажання якийсь молодик. Коли ми підходили, він уже стукав у зачинені двері. Побачивши незнайомців, йому не відчинили. Після цього молодик береться за мобільний телефон і починає дзвонити комусь всередину приміщення, щоб йому, зрештою, відчинили. Молодого чоловіка так і не впустили, очевидно, через присутність знімальної групи. В тому ж таки центрі міста є кафе під назвою «ЧОП». Прямуємо туди. Апарати там, виявляється є, але вони вимкнені. В міліції тоді теж нічого не прокоментували.

Місто Мукачево. Березень 2012 року

У самому центрі Мукачева теж розташовані заклади з темними вікнами, символічними написами, а головне – із зачиненими дверима. Ще зовсім нещодавно такі заклади підприємливі громадяни ховали у підвалах, наразі ж ситуація геть інша. Варто було відвідати однин ігровий заклад, як всі інші дивним чином позакривали.

Реклама

Місто Хуст. Березень 2012 року.

Така ж ситуація повторилась у Хусті. Після запису інтерв'ю з представниками правоохоронних органів, заклади з автоматами виявились закритими. Раніше, неодноразово буваючи в Хусті, ми на власні очі бачили ці заклади працюючими, відтак і відразу знали куди йти. Вже традиційно увімкнувши камеру на телефоні йдемо на пошуки. Перша точка поряд із автовокзалом кафе-бар «Преміум», заходимо, замовляємо каву і прямісінько навпроти столиків стоять чотири апарати, вимкнені з розетки та повернуті лицевою стороною до стіни. Дивно таке спостерігати, коли кілька днів тому все тут працювало, і це ми самі бачили. І так у кількох місцях. Традиційно, купуємо каву, розговорюємо персонал закладу і просимося трохи пограти. Почувши про гру на апаратах, усмішки моментально зникли з облич персоналу. На наш візит явно чекали. Так само і у центрі Хуста у одній будівлі із кінотеатром «ТИСА», і поряд зі школою для слабочуючих, і в приватному секторі. Зображення карт та купи грошей на вітринах повинні приваблювати гравців. Та як би там не було, наразі,у державі діє такий механізм, що зараз проблематично довести факт азартної гри. Одна із структур, яка повинна займатись цією проблематикою, податкова міліція. Однак не все так гладко, злочини виявляють, та не всі вдається зафіксувати. На прес-конференції у податковій, наприкінці березня, на питання кореспондента «М-студіо» до головного податківця краю про те, коли очистять Закарпаття від підпільних гральних автоматів, Василь Іванчо відзначив, що наразі не вироблено чіткого законодавчого механізму з цього питання. За теперішнім законодавстом має бути зафіксовано не тільки факт встановлення гральних автоматів, а й сам факт гри. До того ж, той, хто грає, повинен буде сплатити штраф у розмірі 170-ти гривень, навіть якщо це підставна особа.

Ужгород. Червень 2012 року

На Закарпатті такі нелегальні ігрові зали досі існують. Факт роботи гральних апаратів засвідчували неодноразово. За словами правоохоронців, виявлено всього 9 пунктів нелегального грального бізнесу. Про це зазначив Віталій Мацола, заступник начальника УБЕЗу в Закарпатській області. За його словами, якщо доведено факт гри, то апаратура одразу вилучається.

В управлінні по боротьбі з економічною злочинністю розповіли, що гральні апарати працюють під прикриттям інтернет-клубів та лотерейних залів. Насправді – це букмекерські контори та азартні ігрові автомати. Під прикриттям в Ужгороді вдалося віднайти близько двадцяти приміщень такого нелегального бізнесу. Підприємці грального підпілля не побоюються розгортати справу навіть у центрі міста. Ужгородська міська рада кілька років тому також прийняла рішення про заборону грального бізнесу на території міста. Втім,нелегальні заклади працюють. Віктор Щадей, секретар Ужгородської міської ради каже: міська влада не надавала жодного дозволу та запевнив, що буде посилюватися контроль щодо нелегального грального бізнесу. І робитимуть це найближчим часом.

Місто Чоп. Червень 2012 року.

У Чопській мерії кажуть: роками борються з гральним бізнесом у своєму маленькому місті. Лариса Ступак – заступник Чопського міського голови каже, що її, як мешканку маленького міста, обурює той факт, що міська влада фактично безсила перед нелегальним гральним бізнесом. Пані Лариса розповідає, що всі знають у місті , де знаходяться точки із ігровими апаратами. Не бачать цього тільки правоохоронці. Чи не хочуть бачити?

Реклама

За інформацією, наданою прес-службою прокуратури в Закарпатської області.

На даний час прокуратурою Закарпатської області проводиться перевірка в порядку ст. 97 КПК України за фактами грального бізнесу, виявленого в Мукачеві програмою «Гроші» виробництва телеканалу «1+1».

Стаття 97. Обов’язковість прийняття заяв і повідомлень про злочини і порядок їх розгляду «Прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов’язані приймати заяви і повідомлення про вчинені або підготовлювані злочини, в тому числі і в справах, які не підлягають їх віданню. По заяві або повідомленню про злочин прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов’язані не пізніше триденного строку прийняти одне з таких рішень:

1) порушити кримінальну справу;

2) відмовити в порушенні кримінальної справи;

3) направити заяву або повідомлення за належністю».

Це хоча б якась реакція на виданий матеріал. На всі попередні сюжети, які виходили в ефір на каналі «М-студіо» протягом минулого року із вказаними адресами, а також знайдені, зафіксовані Чопською владою точки грального бізнесу, реакції не було. Виходить, за цим бізнесом дійсно стоять дуже великі зірочки на погонах, яким лячно лише, якщо про гральний бізнес Закарпаття говорять на рівні столиці.

Реклама

М-студіо

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно