Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Теракт, як версія вибуху у багатоповерхівці Мукачева

Теракт, як версія вибуху у багатоповерхівці Мукачева
13 жовтня 2010 року у Мукачеві запам’ятають надовго. Тут у повітря злетіли кілька квартир у прямому розумінні цього слова. Вибух стався у п’ятиповерхівці, що знаходиться на вулиці Набережній, 4. На...

13 жовтня 2010 року у Мукачеві запам’ятають надовго. Тут у повітря злетіли кілька квартир у прямому розумінні цього слова. Вибух стався у п’ятиповерхівці, що знаходиться на вулиці Набережній, 4. На превелике щастя, люди тут не загинули.

ВІДЕО ДНЯ

За першими даними МНС, епіцентр вибуху знаходився у квартирі №33 другого під’їзду, в якій проводилися ремонтні роботи. У результаті зруйновано перекриття на п’ятому поверсі в квартирах №19, №20 першого під’їзду, квартирах № 33, № 34 другого під’їзду та перекриття над сходовим маршем другого під’їзду. Також пошкоджено віконні шибки у цьому та сусідньому будинках.

За час, поки наслідки вибуху ліквідовували, а громадськість відходила від шоку, питання - а хто винен і, власне, що сталося, якось відійшло на другий план. Через півроку після надзвичайної події автор матеріалу навідався до будинку, де сталося нещастя. Тоді, поговоривши із кількома жителями, журналісту стало відомо неофіційне трактування подій. Власне, про них говорили самі ж жителі будинку. Так от серед людей ходила чутка, що стіни полетіли зовсім не через газ, а… внаслідок вибухівки. Так-так, люди так і сказали - хтось навмисне (!) заклав в одну із квартир щось на кшталт бомби. У тій квартирі, де вибухнуло, взагалі ніхто не жив. Таким чином, за словами людей, хтось за щось міг помститися власнику квартири, у якого, нібито, знову ж таки за чутками, було неясне минуле. Втім, наголосимо, це - лише чутки.

Реклама

Нещодавно автор звернувся з інформаційний запитом до УМВС в Закарпатській області із питанням - на якому етапі розслідування резонансного випадку сьогодні. Вияснилося, що на разі слідство ще триває. А за фактом події, повідомив автора представник закарпатської міліції - т.в.о. слідчого управління С.Росоха, 18 лютого 2011 року слідчий відділ мукачівської міліції порушив кримінальну справу. Справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 194 (частина 2) Кримінального кодексу України ("Умисне знищення або пошкодження майна"). Тобто, як бачимо, міліція порушила справу за тим фактом, що хтось таки навмисне підірвав будинок. Але хто цей «хтось»?.. І чи знайдуть його? Це питання до закарпатської міліції поки що лишається відкритим.

Чи вибух у Мукачеві підпадає під поняття теракту? Саме на це питання дуже б хотілося почути відповідь від закарпатських правоохоронців. Дивує, чого правоохоронці порушили справу за фактом, ніби «чуже майно» підірвали десь на якомусь безлюдному складі, а не у житловому будинку серед міста, коли існувала реальна загроза життю людей. Стаття 258 Кримінального кодексу України зокрема гласить: «Терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров’я людини...». Як бачимо, вибух у Мукачеві цілком може трактуватися і як теракт - адже при події була і небезпека для життя та здоров’я людей, було і порушення громадської безпеки. Звісно ж, не обійшлося і без залякування населення - не кожен же день у місці над Латорицею є вибухи у будинках.

Реклама

Втім, повторимося, міліція, судячи зі статті Кримінального кодексу, трактує подію з вибухом всього лише як «умисне пошкодження чужого майна». Сподіватимемося, що закарпатська міліція найближчим часом дасть відповідь, на порушене нами питання. І знову ж таки сподіватимемось, що невдовзі правоохоронці порадують нас новиною про розкриття злочину. Не хочеться вірити, що на Закарпатті можна безкарно підривати будинки, у яких ми живемо. Наразі досудове слідство у справі триває.

Ярослав Гулан

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно