Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Бюст відомого закарпатського художника потрапив до музею

Бюст відомого закарпатського художника потрапив до музею

Цінний експонат музейним працівникам у Виноградові цими днями передала Ельвіра Гудак. Внучка митця, а водночас і дослідниця творчості фанчиківського метра, планувала здійснити цю акцію ще влітку. Однак тоді, каже, потрапити до сімейного помешкання художника, що досі зберігається в селі, їй не вдалося – кудись поділися ключі від дверей. І ось нарешті будинок відкрили.

ВІДЕО ДНЯ

– Я була вражена, коли ми зайшли всередину запустілої будівлі, – розповідає літня жінка. – Колись тут знаходилася творча майстерня, у ній побувало багато відомих митців із Закарпаття, Угорщини та інших країн Європи. Тепер же кімнати порожні, все у пилюці. Розбиті вікна. Не стало двох грубок із цінним художнім кахлем, якими обігрівався будинок – їх украли. Добре, що хоч гіпсовий бюст дідуся злодії не понесли, напевно, для них він не був цікавим. Прикро таке бачити, адже і я народилася в цьому домі, тут зростала з мамою та дідусем.

Гіпсове погруддя Іштвана Кутлана було виготовлене ще в 1927 році. Тоді наш талановитий земляк, учень видатного угорського живописця Шимона Холлоші, виграв творчий конкурс і отримав у нагороду право протягом року стажуватися в Паризькій академії Жульєна. Саме в цій академії одним із викладачів і був зліплений його бюст.

Реклама

До слова, у Виноградівському історичному музеї вже є окрема експозиція про Іштвана Кутлана, де, окрім його родинних знімків, знаходяться ілюстровані ним русинські букварі та одна з перших картин художника - «Рибалки». Тепер до експонатів додадуть ще й гіпсове погруддя видатного живописця, педагога та спортивного діяча нашого краю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно