Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Кримінал
  • Міський голова Мукачева збрехав журналістам стосовно статусу парку Перемога

Міський голова Мукачева збрехав журналістам стосовно статусу парку Перемога

Міський голова Мукачева збрехав журналістам стосовно статусу парку Перемога

Ігноруючи чинне законодавство у Мукачеві продовжують фестивалити на об’єкті природо-заповідного фонду України (ПЗФ). 

ВІДЕО ДНЯ

Йдеться про парк "Перемоги", який внесений до переліку територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення розташованих у Закарпатській області у розділі Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Місцеві еко-активісти ще понад рік тому почали бити на сполох щодо незаконної вирубки дерев. Тоді, в міському парку вирубали подад 250 дерев та понад 70 кущів. Обурювалися з даного приводу і пересічні мукачівці. У той же час очільник УМГ Віталй Гільтайчук зауважив, що у парку проводяться роботи з упорядкування, очистки та відновлення  «зеленої зони».

Реклама

Під час сьогоднішньої прес-конференції міський голова Мукачева Андрій Балога анонсував проведення чергового фестивалю, а також подальші заплановані роботи на території вищезгаданого парку. На запитання про погодження даних дій із Міністерством міський голова відповів, що парк не є об’єктом ПЗФ.

"По перше, це не об’єкт ПЗФ, а рекреаційні землі. Не має бути погодження міністерства на проведення того чи іншого заходу", – зазначив Балога.

Реклама

На відео цей фрагмент відповіді міського голови зафіксований з 27 хвилини 22 секунди.

Маємо зазначити, що даний парк включено до переліку відповідних об’єктів ще у 1984, крайнє підтвердження зазначене у реєстрі – Рішення облради від 04.12.2008 р. № 708. 

Реклама
Міський голова Мукачева збрехав журналістам стосовно статусу парку Перемога – 01

Відтак, згідно ч.3 ст. 7 ЗУ "Про ПЗФ України". передбачає, що: 

"На землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням".

Стаття 9 ЗУ "Про ПЗФ України" конкретизує види використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, закріплюючи, що території та об’єкти природно-заповідного фонду з додержанням вимог, встановлених цим законом та іншими актами законодавства України, можуть використовуватися:

- у природоохоронних цілях;

- у науково-дослідних цілях;

- в оздоровчих та інших рекреаційних цілях;

Реклама

- в освітньо-виховних цілях;

- для потреб моніторингу навколишнього природного середовища.

Проте, навіть ці види використання можуть здійснюватися лише за умови, що така діяльність не суперечить цільовому призначенню територій та об’єктів ПЗФ, встановленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їхніх природних комплексів та окремих об’єктів.

А здійснення господарської та іншої діяльності за декларативним принципом заборонено взагалі.

Державне управління природно-заповідним фондом України здійснює Міністерство екології та природних ресурсів України. 

Згідно Закону, на території парків-пам’яток садово-паркового мистецтва забезпечується  проведення екскурсій та масовий відпочинок населення, здійснюється догляд за насадженнями, включаючи санітарні рубки, рубки реконструкції та догляду з підсадкою дерев і чагарників ідентично видового складу, замість   загиблих, вживаються  заходи щодо запобігання самосіву, збереження композицій із дерев, чагарників і квітів, трав’яних газонів.

Проте, навіть утримання та реконструкція парків-пам’яток садово-паркового мистецтва провoдиться за проектами, що розробляються спеціалізованими науковими та проектними установами і затверджуються органами, у підпорядкуванні яких перебувають ці парки, за погодженням з центральним органом виконавчої влади.

Реклама

"Відповідні дії міської влади у парку "Перемоги", у тому числі і вирубка дерев, і проведення масових фестивалів, і встановлення конструкцій є кричущим недотриманням природоохоронного законодавства. Вони призведуть до втрати його науково-естетичної цінності та зловживань у розподілі земельних ділянок заповідного фонду. Місцева влада з цього приводу проявляє повний правовий нігілізм", – прокоментувала Тамара Петьовка, "Партія Зелених України".

Більше того, в разі необхідності охоронні зони можуть установлюватися на територіях, прилеглих до окремих ділянок зокрема, і парків-пам’яток садово-паркового мистецтва. При цьому, навіть тут, в охоронних зонах не допускається будівництво промислових та інших об’єктів, розвиток господарської діяльності, яка може  призвести  до негативного впливу на території та об’єкти природно-заповідного фонду. Оцінка такого впливу здійснюється на основі екологічної експертизи, що проводиться в порядку, встановленому законодавством України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно