Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

З приходом весни закарпатці освоїли новий незаконний вид бізнесу

З приходом весни закарпатці освоїли новий незаконний вид бізнесу

Весна дала нагоду для сезонного підзаробітку. Напередодні свята на українсько-угорському кордоні були затримані особи, які намагалися перевезти незаконним шляхом…підсніжники.

ВІДЕО ДНЯ

Розпочалася весняна незаконна поставка до країн Євросоюзу квітів, занесених до Червоної книги України. За повідомленням поліції Угорщини, чоловік намагався перевезти цих тендітних вісників весни в своєму мікроавтобусі з України, через КПП Загонь, до Угорщини. Під час огляду було виявлено 101 квітку, вартість кожної – 10 тисяч форинтів. Загальна вартість контрабандної зелені – 1010000 форинтів. Букети вже були в подарунковому пакуванні й готові до продажу чарівним жінкам Італії.

32-річний чоловік сказав, що планував перевезти підсніжники в Італію до Міжнародного жіночого дня. Його затримали й доправили до поліцейського відділка в Загоні. Вилучені квіточки передали працівникам Національного парку міста Гортобадь.

Реклама

Згодом вже 35-річну жінку затримали з такою ж сезонною контрабандою. Під час огляду мікроавтобуса у багажному відділенні було знайдено та вилучено 182 підсніжники та 3 печіночниці (геппатіка – лат. назва). Жінці також було пред’явлено звинувачення у шкоді навколишньому середовищу та незаконному перевезенні рослин, що охороняються законом. Вилучена вартість весняних первоцвітів сягла 1 835 тисяч форинтів.

До речі, всі ринки закарпатських міст переповнені цими тендітними квітами. Старенькі бабці, що їх продають, посилаються на можливість підзаробити, хоча знають про те, що підсніжники та шафрани – під захистом Закону.

Реклама

В одній країні цінують кожну квіточку майже на вагу золота, а в іншій їх безжалісно знищують, продаючи за безцінь. Один букетик, в якому від 20 до 30 квіток, коштує 5 гривень!

Найнеприємніше те, що коли квіти втрачають свій товарний вигляд, потрапляють у сміттєвий бак. Контроль за природними ресурсами, винищенням рідкісних рослин в області покладено на Державну екологічну інспекцію, яка разом з поліцією має регулювати питання.

«На території області щороку проводиться операція «Первоцвіт». До заходу Держекоінспекцією залучено представників органів поліції, територіальних органів виконавчої влади, лісової охорони. Крім цього, з метою недопущення вивезення червонокнижних видів рослин за межі України Держекоінспекцією буде посилено контроль в пунктах пропуску через державний кордон», – повідомляє Державна екологічна інспекція в Закарпатській області.

Реклама

Вони також повідомили розміри штрафів за винищення червонокнижних рослин.

«Незаконне придбання чи збут рослин, занесених до Червоної книги України, згідно зі ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу від дев’яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153,00 – 408,00 грн.) з конфіскацією червонокнижних рослин чи без такої. Крім цього, розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра становить:

– підсніжника білосніжного (підсніжника звичайного) – 62 грн.;

– білоцвіту весняного – 62 грн.;

– шафрану Гейфеля – 62 грн.;

– білоцвіту літнього – 49 грн.;

– сону Шерфеля (сону білого) – 37 грн.

Реклама

Поліціянти Ужгорода закривають очі на продаж червонокнижних рослин, хоча не раз проходять пішохідним мостом й ринковими площами міста. Та й штрафи за знищення та продаж весняної краси Закарпаття у порівнянні із закордонними – мізер. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно