Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Кримінал
  • Більшу частину лісу на Закарпатті вирубали під виглядом санітарних рубок, а необроблена деревина йшла "зацікавленим"

Більшу частину лісу на Закарпатті вирубали під виглядом санітарних рубок, а необроблена деревина йшла "зацікавленим"

Більшу частину лісу на Закарпатті вирубали під виглядом санітарних рубок, а необроблена деревина йшла "зацікавленим"

Прокуратурою проаналізовано матеріали та документи, зібрані у межах розслідування кримінальних проваджень і встановлено, що більшу частину необробленої деревини державні лісогосподарські підприємства, за погодженням посадових осіб Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, отримують внаслідок її вирубування під виглядом санітарних заходів.

ВІДЕО ДНЯ

Зокрема, як повідомив начальник відділу організації представництва в суді та при виконанні судових рішень Іван Костів, згідно з інформацією Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства за 12 місяців 2015 року по головному користуванню ліспроектом заплановано проведення рубок в об’ємі 549,6 тис. м.куб. Згідно з планом, затвердженим Державним аґентством лісових ресурсів України, необхідно було провести рубки головного користування в об’ємі 490 тис. м.куб. По факту, проведено 419,6 тис. м.куб. Заготівля деревини складає всього 1403,8 тис. м.куб. – 100%. З яких, головне користування  419,6 тис. м.куб. – 29,9 %, сплата податків становить – 20380 тис. грн. Водночас, санітарних рубок проведено всього в об’ємі 712,6 тис. м.куб., сплата податків, при цьому, становить лише 27074 тис.грн.

Незважаючи на те, що план по головному користуванню недовиконано на 70 тис. м.куб., посадовцями державних лісогосподарських підприємств та Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства по факту проведено суцільні санітарні рубки та інші рубки догляду. У разі повного виконання плану по рубках головного користування в об’ємі 490 тис. м.куб., надходження до бюджету по сплаті податків мали становити  щонайменше 24  млн. грн.

Реклама

Вказана різниця недовиконаного плану зрубана під виглядом проведення санітарних рубок, а необроблена деревина реалізована по заниженим цінам зацікавленим суб’єктам господарювання, що зареєстровані на території Закарпатської області та в подальшому експортована даними суб’єктами господарювання вже як лісопродукція вищого сорту та пиломатеріалів.

Таким чином, внаслідок використання даної схеми посадові особи державних лісогосподарських підприємств, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та посадові особи суб’єктів господарювання, експортери лісопродукції ухиляються від сплати податків, що лише за 2015 рік  складає суму понад 3.4  млн.  грн.

Реклама

Розслідування у даній категорії справ є надзвичайно складним та об’ємним, тому до його здійснення залучено також органи ДФС, поліції, СБУ, у межах кримінальних проваджень призначено відповідні судові експертизи.  
 
Принагідно, нижче наведено інформацію про заготівлю деревини державними лісогосподарськими підприємствами Закарпатської області.

Більшу частину лісу на Закарпатті вирубали під виглядом санітарних рубок, а необроблена деревина йшла "зацікавленим" – 01
Більшу частину лісу на Закарпатті вирубали під виглядом санітарних рубок, а необроблена деревина йшла "зацікавленим" – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно