Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатські колективи виступили на міжнародному фестивалі у Словаччині

Закарпатські колективи виступили на міжнародному фестивалі у Словаччині

26 липня 2015 року в амфітеатрі села Тополя (Пряшівський самоврядний край, Словаччина) відбувся міжнародний фестивал, який було організований місцевою владою (сільський голова Марія Бобрікова) за підтримки Регіональної ради Союзу русинів-українців Словаччини у місті Гуменне (голова Михайло Іванцо).

ВІДЕО ДНЯ

Головне завдання цього мистецького дійства – духовне єднання русинів-українців Східної Словаччини й України. До слова, саме у цьому селі  24 квітня 1803 року народився закарпатський громадський та культурний діяч Олександр Духнович. У центрі села, поряд з греко-католицькою церквою й амфітеатром, розташований Парк Олександра Духновича, де в оточенні молодих кипарисів встановлено погруддя письменника, розміщені стенди з його біографією, проілюстровано основні моменти його життя. Тому другим акцентом культурно-мистецької акції було вшанування 150-річниці з дня його смерті. 

Колективи, які виходили на сцену, представляли різні регіони Східної Словаччини, де проживають русини-українці. Зокрема, народний ансамбль «Ублянка» з села Убля на чолі з головою села, депутатом словацького парламенту Надією Сірковою виконав багато пісень, які відомі по обидва боки українсько-словацького кордону. Глядачі, які вщерть заповнили того вечора глядацький зал амфітеатру села Тополя, підспівували артистам і бурхливими оваціями винагороджували усіх без винятку учасників концерту.

Реклама

Далі естафету народної пісні підхопили чоловічий вокальний ансамбль «Русинські голоси» з м.Гуменне, місцеві дитячі фольклорні колективи, інші самодіяльні митці. Гарно показали себе молоді виконавці з України – ансамбль «Фатьови» з міста Мукачево, які чудово грали і співали закарпатські народні пісні.

А також добре відомий словацьким глядачам вокальний дует «Камелія» Ужгородського району у складі Мирослави Швах-Пекар та Оксани Ленарт. Почергово змінюючи на сцені словацьких виконавців, українки дарували глядачам свої пісні. Це своєрідне мистецьке змагання, в якому всі стали переможцями, принесло справжню насолоду всім його учасникам. У виконанні дуету «Камелія» прозвучали пісні «Чарівна гуцулка», «Трави», «Тобі». А закарпатські народні пісні в естрадній обробці разом з «Камелією» співали всі глядачі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно