Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Угорці Закарпаття відзначили Свято угорського хліба

Угорці Закарпаття відзначили Свято угорського хліба

Цей захід проводиться на Закарпатті вдруге. Урочистості пройшли під тінню величних ялинок на території Будинку милосердя «Добрий самаритянин». У багатьох країнах світу хліб є найважливішим символом достатку та добробуту. Тому саме цей продукт символізує єднання та солідарність усіх угорців на Закарпатті, в Угорщині та інших державах. Із «зерна єдності» виготовлять борошно, а з нього напередодні національного свята угорців – Дня Святого Іштвана – випечуть великий угорський хліб. «Багато зернин, але одна нація» – таким було гасло цьогорічної акції.

ВІДЕО ДНЯ

З усіх угорськомовних районів Закарпатської області підприємці, організації та спільноти привезли у Велику Добронь зерно цьогорічного урожаю. Така традиція започаткована в Угорщині ще 5 років тому. Угорці, що проживають в Карпатському регіоні, також приєднуються до цього започаткування. Основною його метою є допомога дитячим будинкам та родинам. Захід розпочався загальною молитвою й подякою за духовний та насущний хліб і благословенням від представників реформаторської та греко-католицької конфесій. Після молитви прозвучали гімни двох держав.

Серед запрошених були гості з Угорщини. Це Іштван Йокоб, віце-президент угорського парламенту, президент національної асоціації аграріїв Угорщини; Марта Торда, голова відділу міжнародних зв’язків та зв’язків Карпатського регіону Міністерства землегосподарства Угорщини; Аррон Че, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді; Міклош Дюрін, консул Угорщини в Берегові; Василь Брензович, народний депутат України, голова ТУКЗ-КМКС, представники ТУКЗ-КМКС різних рівнів та історичних церков.

Реклама

Під час виступів особлива увага зверталася на єднання, взаємодопомогу й підтримку між угорцями. Цього року акція виявилася масштабнішою, ніж минулого. Адже під час проведення Свята угорського хліба 2015 на Закарпатті зібрали для благодійної мети близько 67 тонн зерна.

Василь Брензович у своїй урочистій промові наголосив, що закарпатські угорці докладуть максимум зусиль для того, щоб підтримати один одного і бути єдиними. «Ми вирощуємо, випікаємо та їмо свій власний хліб, але знаємо, що за потреби шматком хліба з нами поділяться наші брати з Угорщини, і за це їм вдячні», – сказав голова КМКС.

Реклама

По завершенні офіційної частини відбулось освячення зерна. Після цього представники угорських спільнот, організацій та місцевостей символічно зсипали в дерев’яну діжу зерно з усього Закарпаття. Довершенням «об’єднання зерна» став мішечок солотвинської солі з Тячівського району.

Упродовж усього заходу перед присутніми виступали діти з Будинку милосердя «Добрий самаритянин», які підготували народні танці та пісні.

На Святі угорського хліба панував родинний, затишний настрій у дусі добра, порозуміння та єдності.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно