Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • У Пряшеві Президент Словаччини відвідав виставку робіт ужгородського художника

У Пряшеві Президент Словаччини відвідав виставку робіт ужгородського художника

У Пряшеві Президент Словаччини відвідав виставку робіт ужгородського художника

4 вересня у словацькому місті Пряшів на базі місцевого українсько-словацького культурного центру пройшла виставка знаного не лише в Закарпатті й Україні художника Наума Рєпкіна. Власне картини презентував син майстра Євген, а сам захід, який відвідав і президент Словаччини, навздогін був присвячений черговій річниці незалежності України.

ВІДЕО ДНЯ

У Пряшеві українську делегацію зустрів Павло Богдан, директор українсько-словацького культурного центру та Петро Сокол — голова Союзу русинів-українців Словаччини. З української сторони таку зустріч зініціювали й організували завідувач відділу міжнародних зв’язків і національних меншин Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Іван Тужеляк та спілка творчої інтелігенції Закрпаття «Мельпомена».

На розсуд глядачів, яких у залі зібралося близько 50-60 осіб, представлено 33 різнопланові роботи ужгородського майстра пензля. Перед початком виставки гості з України презентували невеличку концертну програму.

Реклама

Спочатку кілька ліричних і душевних авторських композицій присутнім подарував дует родини  Раховських «Рідна пісня». Відтак уже на мажорній ноті свято продовжили народним співом тріо «Музики» з Перечинщини, а відтак — тріо вокально-інструментального ансамблю «Арніка» з Ужгородщини. Присутні у залі українці щиро дякували гостям оплесками за кожну композицію.

Окремо зі словом про автора виставки виступив син художника Євген Рєпкін. Він розповів про багатогранність свого батька: пан Наум був і 20 років керівником «Міськсвітла» і мисливцем і рибаком і благодійником… Паралельно його роботи виставлялися на всіх континентах у багатьох країнах світу. Мистецтву віддав близько 40 років життя. Помер 24 листопада 2013 року в Ужгороді.

Реклама

Своїми спогадами про дружбу з художником поділився і Президент Словаччини 1999-2004 років Рудольф Шустер. Пан Шустер згадав задушевні розмови з паном Наумом, охарактеризував його, як людину великої душі та чоловіка, від якого було чому повчитися і дітям і дорослим. Пан Президент і донині має у колекції роботи свого друга з Ужгорода, які Наум Рєпкін подарував Рудольфу Шустеру. У підтвердження щирості художника присутній на виставці Володимир Мезенцев пригадав, як президент свого часу хотів віддячити художнику за одну з робіт грошима, а той жартома взяв гроші, і зі словами:: «А, вам розміняти треба!», розміняв куп’юри і повернув суму пану Шустеру.

Після офіційної частини українці, яких доля розкидала по обидва боки кордону, ділилися враженнями від виставки. Напрочуд приємно було зустріти в українсько-словацькому культурному центрі учителів української мови, українських письменників, перекладачів, журналістів, котрі донині не цураються української мови, культури і традицій.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно