Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Вишкові відбувся концерт угорської музики

У Вишкові відбувся концерт угорської музики

Цьогорічну серію концертів «Музика угорців Тисо-Дунайської низовини» розпочав виступ у смт. Вишково.

ВІДЕО ДНЯ

Справжній натовп зібрався у місцевому Будинку культури. Захід привабив і жителів декількох угорських населених пунктів Верхньо-Тисянської низовини. Меценатами заходу були Генеральний консул Угорщини у Берегові Ендре Саліпські та єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан.

Концерт відкрив сільський голова Вишкова Кароль Сайко, який у своїй промові підкреслив, що музика – це єдиний скарб, який розуміють усі. Також сільський голова висловив подяку сім’ї Пал за наполегливу роботу у сфері підтримки та розвитку культурного життя Вишкова.

Реклама

Під час свого виступу консул Угорщини у Берегові д-р. Петронелла Нодь зауважувала, що цей почин надзвичайно важливий. Пані консул розповіла присутнім і про важливість музики та про її роль у повсякденному житті людини.

Головний організатор циклу заходів Ґерґель Бесермині розповів про ідею створення серії концертів. «Серія заходів складається з восьми концертів, які проводяться у восьми країнах, де проживають угорці. Сьогодні перед нашими очима майорять вісім прапорів – все це не випадковість», – зазначив пан Бесермині, наголошуючи, що жителям Тисо-Дунайсьнкої низовини треба не ділитися можливостями, а зміцнювати те, що об’єднує угорців.

Реклама

Перша частина концертної програми розпочалася з виступу гурту «Viski Bicskások», під якого слухачі поринули у світ народної музики Закарпаття та Трансільванії. Ансамбль створився недавно, метою її членів є плекання та розповсюдження народної музики. Репертуар гурту надзвичайно різноманітний, проте в основному акцентують увагу слухачів на місцеві культурні надбання, які й до сьогодні мають вагоме значення для тутешніх угорців.

Опісля виступу народних улюбленців слідувала яскрава програма за участі відомих артистів талант-шоу «Fölszállott a páva» («Піднявся в небо павич»)  Ґерґеля Аґоча та його дочки Юліанни. У їхньому виконанні пролунали й народні пісні Північної Угорщини та румунського села Суату, а також заграв угорський музичний інструмент тараґот. Окрім цього, Ґерґель Аґоч ознайомив присутніх з багатством північно-західного діалекту угорської мови (palóc), навчаючи їх скоромовці.

Останнім акордом вечора став виступ гурту, який своєю музикою полонив три континенти (до слова, керівник гурту Іштван Пал родом з Вишкова). У репертуарі «Szalonna és bandája» звучить автентична народна музика. Під час концерту гурт представив глядачам композиції з нещодавно випущеного диску, присвяченого пам’яті колишнього вчителя Іштвана Пала та вишківського скрипаля Дюли Муржи. Глядачі з бурхливими оплесками проводжали артистів, які наостанок виконали вишківську народну пісню. Захід завершився декламуванням національної молитви угорців – Гімну Угорщини.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно