Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатці зняли фільм про відомого земляка

Закарпатці зняли фільм про відомого земляка

Відділення журналістики разом із Медіацентром Ужгородського національного університету до 70-річчя вишу продемонструвало науково-популярний фільм «Вимір справжності», який розповідає про одного з найвідоміших українських мовознавців Василя Німчука.

ВІДЕО ДНЯ

Уродженцю села Довге на Іршавщині – вже за вісімдесят років, але він і досі активно займається наукою. Після завершення навчання в УжНУ майбутній доктор філологічних наук поїхав до Києва, де мешкає й понині. Але Закарпаття не забуває, присвятивши йому чималу частину своєї наукової спадщини. Нині Василь Німчук – визнаний авторитет у мовознавстві. Досить сказати, що наш земляк десять років був директором Інституту української мови Національної академії наук.

Людина великої скромності, Василь Німчук відмовляється від інтерв’ю та відеозаписів. Тому подиву гідні зусилля авторів фільму, яким таки вдалося зробити про нього перший документальний фільм. Півгодинна стрічка сприймалася на одному диханні, а після завершення її демонстрації в актовому залі ректорату пролунали оплески глядачів.

Реклама

Попри те, що автори стрічки – студенти відділення журналістики УжНУ, які випускалися у 2013 році, стрічка викликали позитивні відгуки у присутніх на презентації професійних телевізійників. Тож найближчим часом її пообіцяли показати на «Тисі-1». Декан філологічного факультету Галина Шумицька, яка стала головним натхненником створення фільму, розповідає, що робота над стрічкою тривала майже два роки і завершилася у ніч перед самою презентацією 16 вересня.

На цю подію, яка стала однією з «родзинок» святкування 70-річчя університету, приїхала родина Василя Німчука з Довгого, зокрема його рідний брат Іван.

Реклама

Це не перший фільм про закарпатських наукових авторитетів, зроблений силами відділення журналістики. Першою була стрічка про доктора філологічних наук Йосипа Дзендзелівського, якого вже, на жаль, нема серед нас. Вочевидь, цю роботу слід продовжити і фіксувати інших наших світочей, зберігаючи пам’ять про них для наступних поколінь закарпатців.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно