Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Іршавщина вшанувала пам’ять відомого земляка

Іршавщина вшанувала пам’ять відомого земляка

Літературна та педагогічна громадськість Закарпаття та України вшановує пам’ять відомого українського дитячого письменника Степана Ілліча Жупанина.

ВІДЕО ДНЯ

Відомий український дитячий письменник, доктор педагогічних наук, професор Степан Ілліч Жупанин народився у місті Іршаві далекого 1936 року. З нагоди ювілею у школах та бібліотеках Іршавщини проводяться різноманітні книжкові виставки, уроки пам’яті поета, літературно-мистецькі вечори. Своєрідним апогеєм урочистостей став творчий фестиваль учнівської молоді, присвячений дню народження поета. 18 січня у просторій залі міського кінотеатру зійшлися вчителі й учні, представники культури і громадськості. Біографія поета оживала в слові, пісні, численних відеоматеріалах.

Донька поета Мирослава, нині артистка Заслуженого закарпатського академічного народного хору, розповіла про батька, виконала пісню на його слова і запросила на сцену чисельну родину Жупанинів з Іршави, Великого Раківця, Ільниці та Ужгорода.

Реклама

Глядачі тепло зустрічали юних артистів, які натхненно читали поезії Степана Жупанина. Особливого успіху досягли вихованці драматичного та співоцьких гуртків районної школи мистецтв, які розігрували сценки за творами письменника, майстерно виконували пісні А. Кос-Анатольського, Л. Дичко, Д. Задора на слова ювіляра.

Про місце і значення творчості поета говорили його молодші побратими по перу, члени Національної спілки письменників України.

Реклама

Прозаїк Петро Ходанич, відзначаючи непересічний характер поетичної спадщини ювіляра, зазначив, що Степан Ілліч був одним із перших українських письменників, хто відмовився від ідеологізації образів дитячої літератури, а почав говорити з дитиною про знайомий і зрозумілий світ – гори, поле, дерева, потічки, бджілок і журавликів, які врешті і творять незабутню ауру дитинства, формують любов до отчого краю. Цим його твори знайшли своє місце в шкільних підручниках, літературних антологіях, календарях, є неодмінним атрибутом дитячих свят і фестивалів.

Поет Василь Кузан звернув увагу на поезії для дорослого читача. Степан Жупанин виявився чутливим ліриком, знавцем людських почуттів, майстром співучого слова, що і привертає увагу композиторів до його творчості. Він висловив слова вдячності великому наставнику за діяльну допомогу на початку свого творчого шляху.

Казкар Василь Шкіря почав виступ з того, що саме Степан Ілліч першим настановив його на написання казок для дітей. Тим творчість ювіляра йому особливо близька. Недарма у поезіях Жупанина світ природи одухотворений, живий, повний людських пристрастей.

Реклама

Про педагогічну діяльність Степана Жупанина говорив доцент, учений секретар ЗІППО Михайло Талапканич. Він відзначив, що Степан Ілліч пройшов шлях від учителя початкової школи на рідній Іршавщині до професора і завідувача кафедри педагогіки та психології. Власний педагогічний досвід він радо передавав слухачам курсів, був частим гостем у школах.

Доктор фізико-математичних наук, професор ЗІППО Василь Химинець відзначив наукові заслуги ювіляра. С.І. Жупанин опублікував більше 300 наукових статей, науково-методичних праць, програм з вивчення літератури рідного краю, проблем естетичного виховання і духовності. Особливим успіхом користується його монографія «Педагогічні основи формування в молодших школярів художнього образу природи», де, зокрема, висунуто й обґрунтовано науковий термін «поетична педагогіка». Нині – це однин з напрямів дослідження у галузі літератури для дітей.

Земляки дбають про збереження пам’яті Степана Жупанина. На алеї визначних постатей Іршавщини урочисто відкрито «Зірку пам’яті Степана Жупанина», а місцева «Просвіта» виступила з ініціативою про перейменування однієї з вулиць міста на вулицю імені Степана Жупанина.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно