Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • В Ужгороді представили оригінальні марку та конверт, виготовлені до 70-річчя створення Закарпатської області

В Ужгороді представили оригінальні марку та конверт, виготовлені до 70-річчя створення Закарпатської області

В Ужгороді представили оригінальні марку та конверт, виготовлені до 70-річчя створення Закарпатської області
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні в Ужгороді представили оригінальну марку та художній конверт, виготовлені спеціально до 70-річчя створення Закарпатської області у складі Української держави.

Дизайн нової "поштової валюти", як іще називають подібну продукцію, розробив ужгородський філателіст Олександр Шевченко. Згідно з його задумом, марку прикрасило зображення головної адміністративної будівлі області, а на художньому конверті можна впізнати такі візитівки нашого краю, як Долина нарцисів, дерев’яна Шелестівська церква, Мукачівська ратуша та середмістя Ужгорода, а також – державний прапор на тлі мапи Закарпаття, – зазначає Управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Наклад новинок 280 і 150 одиниць відповідно. Додатковий друк – не передбачається, а відтак, за словами голови Ужгородського клубу філателістів Миколи Дудника, ці конверти та марки вже варто вважати цінними філателістичними трофеями.

Урочисте погашення конверта й оригінальної марки спеціальним штемпелем виконали в.о. директора Закарпатської дирекції УДППЗ "Укрпошта" Віктор Войтко, заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Іван Канюка та голова Ужгородського клубу філателістів.

Реклама

Також із нагоди закриття святкової виставки окремих учасників нагородили подяками управління культури ОДА, а крім того – відзначили найкращі експонати бронзовими, срібними й золотими медалями. Найвищу нагороду – золото – одержали 13-річна ужгородка Анастасія Присич та гість із Києва Олександр Канівець. Останній представив одразу два експонати: колекцію "Розвиток пошти на теренах України" та колекцію "Останнім шляхом Кобзаря", до якої увійшли посмертна маска Тараса Шевченка і раритетні конверти, зібрані під час походу-реквієму (від Санкт-Петербурга до Канева) з нагоди 150-річчя від перепоховання Т.Шевченка (2011 р.).

Як розповів колекціонер, цей експонат побував ось уже в 55-ти населених пунктах нашої держави. Серед них і рахівське селище Ясіня, куди виставка, мандруючи Івано-Франківщиною, принагідно завітала півроку тому. В Ужгороді ж посмертна маска Кобзаря – вперше і, на думку Олександра Канівця, знаково, що саме в ці святкові дні.

Побачити унікальний експонат охочі зможуть і в понеділок, 25 січня. Колекціонер люб’язно погодився презентувати маску в рамках відкриття виставки художніх творів учнів мистецьких шкіл області, що відбудеться о 15:00 у фойє будівлі облдержадміністрації.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно