Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відкрилась виставка картин Федіра Манайла та подружжя Бровді

В Ужгороді відкрилась виставка картин Федіра Манайла та подружжя Бровді
ВІДЕО ДНЯ

Вчора в Ужгороді на одній виставковій площі розгорнулись одразу дві експозиції – корифея, народного художника України Федора Манайла та сучасних представників образотворчості Закарпаття – народного художника України Івана Бровді та заслуженого художника України Лариси Бровді.

Обидві виставки – незвичайні. Перша – представляє маловідомі роботи одного з найвідоміших представників закарпатської школи живопису. Добірку сформовано з експонатів Меморіального будинку-музею Федора Манайла та Закарпатського  обласного художнього музею ім.Й.Бокшая. У більшості творів зображені пам’ятки дерев’яної архітектури краю, що демонструють глибинне розуміння майстром витоків народного мистецтва і залюбленість у його естетику, – повідомляє управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Друга ж виставка знайомить із доробком творчого подружжя Бровді. Як зауважив під час відкриття Іван Бровді, вважає дуже почесним сусідство з добіркою Федора Манайла. "Він – наш учитель і товариш. Назавжди запам’ятались його слова: "Треба творити не образчик, а образ". Справді, можна навчити бездоганному технічному виконанню художніх творів, але істинне мистецтво завжди йде від душі, воно наповнюється душею і наповнює душі".

15 вибраних  полотен, написаних за останнє п’ятиріччя, Іван та Лариса Бровді не просто представили, але й подарували обласному художньому музею ім.Й.Бокшая – на зустріч його 70-річчю. Свій учинок пояснили лаконічним: "Спішіть робити добро".     

Реклама

Мистецька спільнота та музейники сповна оцінили щедрий жест. "Досягаючи зрілості, не лише вікової, а й інтелектуальної, митець задумується, яким його бачитимуть через сотню років і потому. Властиво, хочеться залишити найкращі твори там, де ними зможе насолоджуватись якомога більше поціновувачів. Ми вдячні подружжю Бровді за таку вартісну інвестицію, вона, безумовно, займе гідне місце в художній скарбниці Закарпаття", – каже Франциск Ерфан.

Щодо святкування ювілею обласного художнього музею, за словами директора, заплановано низку цікавих подій. Тим паче, що цьогоріч знакових ювілеїв буде чимало, серед них – і 70-річчя крайового осередку НСХУ, і 125-річчя від дня народження засновників закарпатської художньої школи Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая, 105-та річниця від дня народження видатного живописця Андрія Коцки й ін. 

Нинішні ж виставки триватимуть протягом двох тижнів. Опісля – глядача покличуть полотна заслуженого художника України Владислава Габди.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно