Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Організатори фестивалю "Берлибаський бануш" розповіли про цікавинки та нові атракції фесту

Організатори фестивалю "Берлибаський бануш" розповіли про цікавинки та нові атракції фесту

Організатори фестивалю "Берлибаський бануш" розповіли про цікавинки та нові атракції фесту

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів IX-го гуцульського фестивалю «Берлибаський бануш», який відбудеться 15 травня у селі Костилівка на Рахівщині.

ВІДЕО ДНЯ

Цього року фестиваль планує вразити гостей оригінальною програмою. Вперше відбудеться презентація туристичної візитівки села – скель Стрімчаки. На скелях відкриють і місток Довбуша. Саме на цих скелях знімали фільм про Олексу Довбуша. А родзинкою фестивалю стане знайомство з Берлибашкою. Так називається корова-«засновник» та «спонсор» фестивалю, оскільки бануш на фестивалі готується виключно на сметані з її молока. Традиційно Костилівкою пройде урочиста гуцульська хода, горітиме полонинська ватра, відбудеться конкурс-змагання з приготування гуцульського банушу. Кожен зможе знайти оригінальну річ на ярмарку гуцульських виробів місцевих майстрів, а також скуштувати бринзи, сиру та різних традиційних гуцульських страв.

Голова села Костилівка Інна Маскалюк розповіла: «Під час фестивалю відкриємо і скелю пам’яті та скелю кохання. З цих скель відкривається чудовий краєвид. Програма фестивалю ґрунтується на наших умільцях, акцентувати хочемо саме на їхній майстерності. Плануємо організувати святкову ходу. Приїдуть до нас румуни, словаки, а також гості з Литви. Родзинкою стане, звичайно, приготування банушу. Його варитимуть виключно на домашній сметані. Найчастіше цю страву готують чоловіки, як вівчарі на полонинах.

Реклама

Юрій Сас, депутат Рахівської районної ради додав: «Корова Берлибашка буде «організатором і спонсором» нашого фестивалю, бо на її сметані готується банош. Усі зможуть сфотографуватися з нею, випити яфинівку за її здоров’я з ягід із полонини, на якій пасеться Берлибашка». За словами Юрія Саса, у Костилівці планують також розробити спеціальні туристичні маршрути через скелі Стрімчаки. Крім того, можна буде поспілкуватися з мешканкою села, яка колись знімалася у фільмі про Олексу Довбуша.

Іван Беркела, голова Рахівського районного товариства «Гуцульщина» здійснив цікавий екскурс в історію, яка пояснює обидві назви села – з часів, коли гуцули боролися з татарами та витіснили їх з гір.

Реклама

На фестивалі триватимуть цікаві майстер-класи та конкурси. Для діток запропонують намалювати Берлибашку, а для дорослих – численні інші змагання. На фестивалі також відтворять справжнє гуцульське весілля з усіма давніми звичаями. Організатори чекають на численних гостей та запевняються, що Костилівка вмістить всіх охочих.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно