Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Український живописець та угорська художниця-графік представили свої картини в Ужгороді

Український живописець та угорська художниця-графік представили свої картини в Ужгороді

Український живописець та угорська художниця-графік представили свої картини в Ужгороді
ВІДЕО ДНЯ

4 травня в Закарпатському обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая свої твори експонували відразу двоє образотворців – живописець Володимир Павлишин і художниця-графік Катерина Голло. 

Спільні в митців земляцтво (ужгородець та уродженка с.Соломоново на Ужгородщині) й освіта за фахом – Ужгородське училище прикладного мистецтва. Єднає їх і те, що кожен зумів віднайти власний упізнаваний авторський стиль в улюбленому виді образотворчості, – повідомляє управління культури Закарпатської ОДА. 

Реклама

Так, під час відкриття виставки Володимира Павлишина музейники, а також колеги по пензлю Володимир Микита, Тарас Усик і Борис Кузьма прихильно відгукнулись про творчі шукання автора. Зокрема, розповіли: навіть пишучи з натури, митець настільки по-особливому сприймає побачене, пропускає через власну призму світовідчуття, що в результаті на полотні народжується дещо ірреальне, а заразом – вдумливе, чуттєвє, плинне. Ще підкреслили вправне володіння живописця кольором, яке надто помітне на його останніх роботах у зеленкувато-синьо-фіолетовій палітрі. 

Крім того, шанобливо колеги висловилися про Володимира Павлишина як про друга та голову унікально творчої сім’ї – це, крім самого автора, дружина Наталія Сіма та син Володимир Палишин (молодший). 

Реклама

Зі створенням родини, а саме – заміжжям чи не одразу по завершенню навчання в училищі пов’язаний переїзд Катерини Голло до Угорщини. Й хоча художниця-графік неодноразово з успіхом презентувала свою творчість у Будапешті та ще в кількох угорських містах, на малу Батьківщину з виставкою приїхала вперше.   

Теплий прийом і гідне представлення гості організували діячі культури краю та місцева угорська інтелігенція. Приміром, художник і кандидат мистецтвознавства Аттіла Коприва розповів, що вперше познайомився з мисткинею і її роботами близько трьох місяців тому і вони справили неабияке враження. "Всі ми – художники, знавці та поціновувачі мистецтва знаємо, що графіка – це один із найскладніших видів образотворчості. Як скелет в анатомії, так і рисунок є таким собі каркасом для багатьох видів – живопису, скульптури й інших. Отже рисунок – це основа, і дуже важливо, коли митець, як оце Катерина Голло, котра тривалий час вправлялась у художній кераміці, від оперування графічними елементами переходить до графіки як цілком довершеного, самодостатнього мистецтва. В сьогоднішній постмодерний час кажуть, що мистецтво без провокації – не сучасне й не життєздатне. Так от, у картинах Катерини Голло провокації нема: ми бачимо глибоку думку, виважену композиційність, фактурність, ритм, пляму, лінію, що в своїй сукупності творять складні і наповнені, але водночас мереживно легкі образи".    

Виставки продовжаться до середини травня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно