Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Конкурс "Гірські горизонти" знайшов своїх переможців

Конкурс "Гірські горизонти" знайшов своїх переможців
ВІДЕО ДНЯ

У рамках третього, завершального етапу "Закарпатських діалогів" до Ужгорода завітали ініціатор культурно-просвітницького проекту, знаний сучасний український письменник Андрій Курков та молодий літератор і журналіст родом із Коломиї Артем Чапай. Протягом 11-13 травня гості разом із закарпатськими письменниками Михайлом Рошком (координатором проекту на Закарпатті) і Банди Шолтесом здійснять мандрівку ще чотирма районами та поспілкуються з місцевими громадами. 

Відкрили ж насичену програму заходів 10 травня – майстер-класом для учасників літературного конкурсу малої прози серед молодих авторів Закарпаття "Гірські горизонти", що стартував майже одночасно з проектом "Закарпатські діалоги" в березні. Зустріч відбулась у приміщенні обласного осередку Національної спілки письменників України за участі його очільника Василя Густі, крайових письменників Олександра Гавроша та Сергія Федаки й уже згаданих літераторів, котрі в невимушеній, дружній атмосфері дали творчій молоді чимало слушних настанов, – повідомляє управління культури Закарпатської ОДА.

Реклама

Зокрема, радили багато читати, цікавитись різною літературою і, відповідно, творити розкуто, адже набагато важливіша, ніж будь-які жанрові чи стильові умовності, сама історія, якою автор прагне поділитись. Її не зайве "випробувати" на слухачах, аби впевнитись, що є цікавим для стороннього сприйняття, а де варто додати динаміки, описовості, інтриги тощо – це дієвий спосіб розвинути власний талант оповідача, який для прозаїка надважливий. Усі секрети творчості тренери ілюстрували влучними цитатами класиків, а також – розповідями з особистого письменницького досвіду, водночас, заохочуючи до дискусії дебютантів. 

А вже увечері, в читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки, оголосили результати конкурсу "Гірські горизонти". За присудом письменників-учасників проекту "Закарпатські діалоги" переможцями конкурсу стали: І місце – Тімея Шрек, ІІ місце – Юлія Совинська, ІІІ місце – Тарас Ващук, Валерія Зенинець і Христина Турецька. Крім того, визначено п’ятьох фіналістів: Юлія Сільцер, Юрій Марина, Олена Шваб, Тетяна Гичка, Степан Ткачук. 

Реклама

Як розповів Андрій Курков, усього на розгляд журі було подано з півсотні рукописів, із-поміж яких за право ввійти в десятку найкращих реально змагались 17 творів. Також, зізнався, що Закарпаття виявило дещо потужніший літературний потенціал порівняно з Одещиною, де аналогічний конкурс проводили торік у рамках "Бесарабських діалогів" – твори закарпатських авторів відчутно присмачені місцевим колоритом і зачіпають справді актуальні теми. "Взяти хоча б переможницю творчого змагання, молоду письменницю з Берегівщини Тімею Шрек – угорський філолог, котра викладає у школі для ромських дітей, представила доволі важке, напружене, екзистенційне за змістом і напрочуд цікаве та професійне за втіленням письмо, яке для нас переклав із мови оригіналу викладач кафедри угорської філології УжНУ Микола Антоненко". 

Андрій Курков зауважив: "На жаль, за 25 років країна не створила єдиного літературного простору, в нас мали б іти нога в ногу 26 літератур, які спільно творили б національну українську літературу. Проте відомими залишаються письменницькі середовища Києва, Львова, почасти Івано-Франківська. Інші області, за винятком їхніх окремих авторів, на вітчизняній літературній мапі майже непомітні. Ми щиро сподіваємося виправити це, відкриваючи щораз нові імена для якнайширшого читацького кола. І віримо, що всі ті "таємні" письменники, котрі сховали від нас свій доробок зараз, зважаться представити його вже наступного разу".  

Наостанок, куратор повідомив, що за підсумками одеського й закарпатського проектів імовірно вже восени буде видано альманах "Діалог Бессарабія-Закарпаття". 

Реклама

У свою чергу, присутній на зустрічі заступник голови – керівник апарату Закарпатської ОДА Олександр Петік як голова експертної ради з питань видання творів закарпатських авторів запевнив, що переможці конкурсу можуть цілком розраховувати на підтримку облдержадміністрації у виданні власних книжок.  

Що ж до "Закарпатських діалогів", учасники висловили вдячність управлінню культури облдержадміністрації та представництвам культури на місцях за теплий прийом, пізнавальні екскурсії і презентації фольклору в закарпатських глибинках, а також – організацію надзвичайно сприятливої для діалогу аудиторії під час попередніх етапів, на що вельми сподіваються і в наступні три дні. 

11 травня:

10.00 - Ужгородський національний університет;

14.00 - будинок культури с.Сторожниця (Ужгородський р-н);

16.30 - Перечинська центральна районна бібліотека.

12 травня

Реклама

10.30 - Свалявський будинок культури;

15.30 - зал Міжгірської райдержадміністрації. 

13 травня

10.00 - загальноосвітня школа смт.Міжгір’я;

15.00 - Воловецька районна бібліотека.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно