Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Виноградівщині говорили про Королівське Євангеліє

На Виноградівщині говорили про Королівське Євангеліє

П’ятого червня, в Королівській ЗОШ I-III ступенів №1 відбулася науково-практична конференція на тему: «Презентація факсимільного видання Королівського Євангелія та відзначення його 615-тої річниці», в якій взяв участь керівник апарату районної державної адміністрації Юрій Продан та ряд науковців.

ВІДЕО ДНЯ

Зі вступним словом перед учасниками конференції виступив Королівський селищний голова Павло Фабріці, – інформує Виноградівська РДА.

Завідувач кафедри дизайну Закарпатської академії мистецтв, кандитат мистецвознаства, доцент Одарка Сопко інформувала про основні етапи реставрації книги.

Реклама

– Королівське Євангеліє було створене у 1401 році в Закарпатті у смт.  Королево, що на Виноградівщині. У кодексі вміщено Євангелія від Матвія, Марка, Луки, Іоанна, передмови, пости, проповіді, глави переписані церковнослов’янською мовою, післямова Станіслава Граматика та дарча грамота Стефана Винца, які засвідчують найдавніші зразки документів із Закарпаття переписані українською літературною мовою початку ХV ст. Робота проводилася у рамках наукового прикладного дослідження: «Рукописна спадщина Закарпаття». Проект «Факсимільне видання Королевського Євангелія 1401 р.» здійснювався з метою відтворення пам’ятки для подальшого дослідження та системного вивчення в контексті різних явищ і тенденцій, які мали найбільший вплив на її створення, – зазначила у своєму виступі Одарка Сопко.

Юрій Продан, від імені голови районної державної адміністрації Михайла Русанюка, привітав Одарку Сопко, учасників конференції та науковців, які долучилися до реставрації Королівського Євангеліє та подякував їм за проведену роботу.

Реклама

Факсимільне видання Королівського Євангеліє здійснено з нагоди 615-ї річниці памʼятки і належить до особливих творів книжкового мистецтва.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно