Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Журналісти проаналізували на прикладі однієї сім’ї, чи збулось пророцтво американського художника про Закарпаття

Журналісти проаналізували на прикладі однієї сім’ї, чи збулось пророцтво американського художника про Закарпаття

Журналісти проаналізували на прикладі однієї сім’ї, чи збулось пророцтво американського художника про Закарпаття

На початку другої половини минулого ХХ століття, перебуваючи у нашому Закарпатті, відомий американський художник і письменник Роквел Кент настільки був вражений навколишньою красою, що у захопленні напророчив Срібній землі народження щороку художника, поета чи артиста, кожного з яких чекає світла доля.

ВІДЕО ДНЯ

У дні 25-річчя Незалежності України цікаво прослідкувати, чи збулось пророцтво знаменитого заокеанського гостя. І не на фоні цілої держави, хоч колись у газетах навіть була рубрика «Таланти твої, Україно», а на прикладі звичайної, і не зовсім, закарпатської родини Свалявчиків з обласного центру, – йдеться у статті гезети "Панорама" від 1 вересня.

Отже знайомтесь.

Реклама

Батько – Василь Петрович Свалявчик народився у простій селянській сім’ї в Зняцеві на Мукачівщині. Закінчив відділ художнього розпису Ужгородського училища прикладного мистецтва. Ще за радянських часів у 1987 році став членом Спілки художників України, яка згодом трасформувалася в НСХУ. Незалежність України зустрів у сорокарічному віці, повний сил і творчих задумів, маючи у сім’ї двійко дітей. У 1998 році став лауреатом обласної премії ім. Й.Бокшая та А.Ерделі. Творчі здобутки талановитого митця у 2001 році були оцінені званням заслуженого художника України.

З нагоди цьогорічного Дня Конституції Василю Свалявчику присвоєно високе почесне звання народного художника України, документи до якого йому вручили 22 серпня – напередодні 25-річчя Української незалежності.

Реклама

Цьогоріч у жовтні народний художник України Василь Свалявчик святкуватиме особистий життєвий ювілей. Отже, сподіваємось, ще матимемо нагоду зустрітись з ним на сторінках «Панорами».

Донька – Вікторія Василівна Свалявчик-Цанько. Диригент симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії. Наприкінці дня, коли батькові вручили посвідчення народного художника, на сайті Президента України з’явився Указ про присвоєння доньці звання заслуженого артиста України.

У рік здобуття Україною незалежності Віці було всього 11. Вчилася у загальноосвітній школі, залюбки відвідувала музичну. Згодом було Ужгородське музучилище, потім Львівська музична академія ім.М.Лисенка, яку Вікторія умудрилась закінчити за двома спеціальностями – фортепіано і диригент. А потім ще була аспірантура під наставництвом професора Юрія Луціва. З тих пір на своїй нинішній посаді, у колективі, де близько півсотні найталановитіших музикантів-віртуозів області, які грають і вчать цьому інших. Головне завдання диригента – за помахом своєї чарівної палички домогтися збалансованого звучання кількох десятків інструментів.

Реклама

Коли Вікторія Василівна у фраці від фабрики «Парада» з диригентською паличкою стає за пультом – це, так би мовити, надводна частина її професії. А там, під водою, щоденна робота з людьми, спілкування і обмін думками, підбір репертуару, систематичні репетиції, щомісяця – нова програма. Уже відтак концерти, гастролі, лауреатство, оплески і любов публіки. За своє сходження до музичних вершин щиро вдячна своїм наставникам і колегам. Це Мар’яна Валковська, яка відкрила вихованці дорогу у чарівний світ музики, Михайло Керецман – викладач диригування, Йожеф Єрмінь – професор-піаніст… До речі, пані Вікторія паралельно викладає у рідному Ужгородському державному музичному училищі ім. Д.Задора і керує студентським симфонічним оркестром навчального закладу.

Серед найвдячніших слухачів музики симфонічного оркестру під диригуванням заслуженого артиста України Вікторії Свалявчик-Цанько – її найрідніші: трирічна донечка Даринка, дев’ятирічний син Андрій, чоловік Василь, і вся велика родина.

Є у Вікторії Василівни велика мрія – зробити Ужгород центром європейського мистецтва – музичного, образотворчого, творці якого б мали належну оплату і шану.

Син – Петро Васильович Свалявчик. Він у родині наймолодший, хоча старший за українську незалежність на вісім років. Тобто, він дитя суверенної України. У нього блискуча професійна освіта – Ужгородський коледж мистецтв та Львівська національна академія мистецтв. Для друзів і рідних він Петя, а для студентів Закарпатської академії мистецтв, де викладає, шановний Петро Васильович. У 2012 році став членом НСХУ і нині очолює молодіжне об’єднання її Закарпатської організації, якій, хвала Всевишньому, вже 70.

Знавці і любителі мистецтва пророкують Петрові велике майбутнє. Особливо після цьогорічного тріумфу у Франції, куди його повів самобутній талант і шлях тернистою дорогою Ерделі. У його віці бути у четвірці кращих портретистів Європи – погодьтесь, це серйозна заявка на майбутнє. А втім, народившись у зоряному сімействі Свалявчиків, яке Бог щедро нагородив різноманітними талантами, іншого вибору йому не залишається. Отже, через терни – до зірок. Тим паче, його до цього надихають синочки Петрик і Василько, красуня-дружина Мар’яна. Саме на написанні їх портретів відточує пензель Петро Свалявчик.

А все сімейство щиро вдячне за підтримку берегині родинного вогнища – дружині і мамі Славі Антонівні, без якої творчі злети Свалявчиків були б немислимі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно