Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді розпочався триденний фестиваль єврейської культури

В Ужгороді розпочався триденний фестиваль єврейської культури

Дні єврейської культури розпочалися в Ужгороді. Перші заходи стартували в історико-архітектурному комплексі «Совине гніздо». Зокрема, там презентували виставку Малки Цинципер з Ізраїля а також роботи інших митців.

ВІДЕО ДНЯ

Фестиваль цього року ювілейний – десятий. Однак, це свято не єдине у культурному житті єврейської громади на Закарпатті. Благодійний обласний фонд «Хесед Шпіра» працює в різних напрямах.

"У нас є своя газета, телевізійна студія, творчі гуртки, які працюють у різних напрямах. Ми отримали багато  ґрантів у рамках екологічних проектів. Є сімейний альбом", – каже Михайло Галін, директор благодійного обласного фонду «Хесед Шпіра».

Реклама

Пані Галина з чоловіком також прийшли сьогодні на захід. А от ще два роки тому майже тиждень просиділи у підвалі будинку в захопленому Донецьку. Потім ледве вибрались із міста і переїхали на Закарпаття. Тут їм дуже допомогли благодійники.

"У Донецьку теж діє «Хесед», але я, маючи гарні можливості гарно жити, не знав що це. Тільки тут мені відкрилися очі, і я зрозумів рівень цієї організації. Саме першої допомоги, коли в тебе не має ні ложки, ні вилки. І коли ми двоє, це ще нічого в такому віці. Але коли поруч голодні діти і внуки, то це дуже страшно", – мовив Яків Мознаїм, який приїхав зі Сходу України.

Реклама

У Якова на Сході України залишилися бізнес та нерухомість, однак чоловік переконаний: додому повертися небезпечно.

"Мене там вже не сприйматимуть. Щоб ви розуміли, тому що вони вважають нас зрадниками так званого «русского мира», який організував Путін. Він сказав, що вони прийшли вас захищати, російськомовних. Тобто Донбас, Луганськ, Крим. Але він не очікував, який супротив людей отримає", – зауважив гість з Донецька.

А жінка Якова наголошує: культурні заходи варто влаштовувати і надалі. На відміну від Сходу, тут вирує справжнє культурне життя. Закарпаття їй дуже імпонує.

Реклама

"Захід. Справжній Захід. Схід не такий, як тут, де люди дуже хороші. Нас так добре зустріли. У нас завжди казали: «Бендери». Я своїм дзвоню і кажу: «Ніякі там не бендери. Тут такі прекрасні люди живуть. Таке гарне місто». Ми ж зараз у Мукачеві живемо, там теж дуже гарно. Тому ми надзвичайно вдячні", – сказала Галина Мознаїм.

Дні єврейської культури в обласному центрі триватимуть до 9 жовтня. У рамках сьогоднішнього дійства для гостей, крім виставок, підготували кілька виступів. На заході лунали пісні, що доповнювали атмосферу культурного життя Ужгорода.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно