На "Тиждень угорських страв на Закарпатті" вже зареєструвалось 13 закладів
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стане проведення «Тижня угорських страв на Закарпатті», який організовує Закарпатська угорська туристична рада з 27 лютого по 5 березня 2017 р.
ВІДЕО ДНЯЗакарпатська угорська туристична рада за допомогою заходу має на меті популяризувати угорські традиційні страви серед місцевого населення та туристів, які прибувають з інших регіонів України та із-за кордону. У західно-європейських країнах така акція називається «Жирний четвер» і триває тільки один день. Закарпатська угорська туристична рада вирішила розширити акцію на цілий тиждень, вважаючи такий підхід більш ефективним в успішності заходу. Під час Тижня угорської кухні в ресторанах, що беруть участь в акції, передбачені знижки до 25 %. А найбільшими вони будуть, у "Жирний четвер", який припадає на 2 березня - ціни знизяться наполовину.
Андрій Мештер, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, сільський голова села Геча Берегівського району розповів про Закарпатську угорську туристичну раду, яка ініціювала гастрономічний проект. «Ми створили Раду, бо бачили, що угорськомовна меншина, яка займається туризмом, не має можливості рости. Створили організацію, щоб представляти інтереси саме угорськомовних закарпатців, задіяних у туристичній галузі, - каже Андрій Мештер. – Залучаємо їх до різних заходів, виставком, ярмарок. Незабаром їдемо у Будапешт на ярмарок, показувати те, що маємо на Закарпатті. Що стосується нашого «Тижня угорських страв на Закарпатті», то проводимо його вже уп’яте».
РекламаШарлота Чізмар, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, голова Берегівської районної спілки сільського туризму розповіла, як виникла ідея такої смачної атракції. «У 2010-2011 роках відбувався досить великий підйом туристичного потенціалу Берегівщини, тоді започаткували ряд фестивалів: гентешів, леквару, голубців, «Золотий гуляш». Усі були мотивовані тим, щоб придумувати чим більше атракцій. Збиралися активісти галузі, і одного разу придумали провести «Тиждень угорський страв». Ми їздимо закордон, знаємо, що там ресторани практикують проведення «Жирного четверга», коли страви складають 50% від своєї вартості. Тим самим вони залучають більше туристів. Тож упродовж тижня ми вирішили запропонувати ресторанам ставити знижку 25% вартості, а у «жирний четвер» -50%. Спочатку приєдналися ресторани, потім винні погреби, окремі сільські садиби, цього року і кондитерські. Фактично ідея в тому, що є низький сезон і високий туристичні сезони. Січень після свят, лютий і березень - це якраз низький сезон, і місцеве населення мало ходить по ресторанах. Тому така акція зібрала багато прихильників. Як серед учасників, так і серед відвідувачів. Наприклад, саме у цей тиждень у ресторани серед інших приходять багато пенсіонерів, людей з низьким рівнем зарплат, які зазвичай не можуть собі дозволити відвідини ресторанів. Крім того ми проводимо конкурси, наприклад, до туристичної ради всі можуть принести чеки із закладів і за результатами лотереї отримати призи».
Наразі до участі вже зголосилися 13 закладів. Переважно з Берегівського району, а також з Виноградівського, Ужгородського та Мукачівського. Подавати заявки на участь можна до 15 лютого за тел.. Закарпатської угорської туристичної ради +380995196231, +380507453457. Організатори закликають зголошуватися ресторани та інші заклади харчування з усього Закарпаття, щоб свято справді вдалося по всій області.
Реклама«Тиждень угорських страв на Закарпатті – це одна з багатьох родзинок нашого краю, – додає Шарлота Чізмар. – кожен з ресторанів точно має три найпопулярніші угорські страви – бобгуляш, бограч, лоці печеня, на які може зробити знижки для відвідувачів.
Подаємо список закладів, які вже братимуть участь у «Тижні угорських страв на Закарпатті»:
м. Берегово
РекламаРесторани:
Ресторан "Золота Пава", м. Берегово, пл. Ф.Ракоці,1. Тел.:+380668882444
Ресторан "Міленіум", м. Берегово, вул. Б. Хмельницького, 14. Тел.: +380506654490
Родинний маєток "Ламберт", м. Берегово, провулок Мукачівський 3 А. Тел.: +380504370223
Ресторан "Шеркерт", м. Берегово, вул. Міговка, 13. Тел.: +380505502217
Винні підвали:
Старий підвал м. Берегово, Виноградна, 37/2. Тел.: +380509047266
РекламаДегустаційний винний зал "Чизай", м. Берегово, Урочище Чизай, 1. Тел.: +380504320525
Берегівський район:
Ресторани:
Ресторан "Гелікон", с. Яноші, вул. Шевченка, 45. Тел.: +380956642114
Ресторан "Мисливська Чарда", с.Гать, вул. Головна, 1/В. Тел.: +380506113761
Ресторан "Фемілі", с. Велика Бийгань, вул. Леніна, 85. Тел.: +380990203951
Сільські садиби:
РекламаCадиба" Паприка", с. Боржава, вул. Кошута, 89. Тел.: +380507453457
Садиба "Теле тал", с. Бене, вул.Петефі, 45/В. Тел.: +380505965756
м. Виноградів:
Ресторани:
Ресторан "Еліза", м. Виноградів, вул. Миру, 56/А. Тел.: +380509183089
м. Мукачево:
Ресторани:
РекламаРесторанний комплекс "Амур", м. Мукачево, вул. Ерделі, 36/А. Тел.: +380955075666
Ужгородський район
Ресторани:
Ресторан "Italia snack and Pizza", с. Сюрте, вул. Ракоці, 59. Тел.: +380993663930