Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Відвідувачі ужгородського скансену віднині можуть потрапити у "Світ писанки"

Відвідувачі ужгородського скансену віднині можуть потрапити у "Світ писанки"

Відвідувачі ужгородського скансену віднині можуть потрапити у "Світ писанки"

В обласному музеї народної архітектури та побуту відкрили традиційну виставку, що даруватиме містянам і гостям Ужгорода сонячний настрій та відчуття душевного затишку впродовж прийдешніх весняних свят. 

ВІДЕО ДНЯ

Представлені експонати – витвори цьогорічних учасників виставки-конкурсу "Світ писанки", яку вже втретє організовують музейники спільно з кандидатом мистецтвознавства, доцентом Закарпатської академії мистецтв Романом Пилипом та працівниками Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, – зазначає управління культури Закарпатської ОДА. 

Відкриваючи виставку, директор музею Василь Коцан розповів, що цьогоріч участь у творчому змаганні взяли 35 майстрів із різних районів Закарпаття, а також зі Львівщини. Це автори з різним творчим та виставковим досвідом: від добре знаних майстрів – і до цілком нових імен. 

Реклама

Мистецтвознавець Роман Пилип доповнив: рік у рік майстри надають дедалі цікавіші твори для виставки-конкурсу. Так, цьогоріч представлено близько півтисячі експонатів, серед яких є і чудові зразки традиційного писанкарства, і роботи в сучасних техніках, і оригінальні авторські варіації на великодню тематику.

Відвідувачі ужгородського скансену віднині можуть потрапити у "Світ писанки" – 01
Реклама

Привітала присутніх очільниця Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, який суттєво посприяв залученню до виставки найколоритніших писанкарів із різних куточків краю. За словами Ганни Дрогальчук, писанкарство – незвичайне, направду, магічне мистецтво, що сповна демонструє і нинішня виставка, знайомлячи з багатогранним доробком зберігачів традицій та новаторів, зрілих майстрів і талановитої юні, які однаковою мірою присвятили цьому творчому рукоділлю не просто час та хист, але й частинку власної доброї енергетики. 

Принагідно організатори презентували каталог попередньої, ІІ-ої виставки-конкурсу "Світ писанки". Його й інші пізнавальні видання музею і Закарпатського ООМЦК, а ще тематичні солодощі від ужгородського шоколатьє Валентина Штефаньо та, звісно ж, дипломи виставки-конкурсу – вручили переможцям. 

Результати такі: 

Реклама

Номінація "Традиційна писанка": 1) Наталія Ковач (м.Хуст); 2) Ірина Ходанич (с.Вільшанки, Перечинщина); 3) Наталія Збоян (с.Новоселиця, Перечинщина). 

Номінація "Авторська писанка": 1) Катерина Ливрінц (м.Ужгород); 2) Наталія Янішевська (м.Золочів, Львівська обл.); 3) Антоніна Дурда (с.Довге, Іршавщина). 

Номінація "Новаторська писанка": 1) Андрея Прислупська (м.Ужгород); 2) Ольга Гал (м.Виноградів); 3) Олеся Рибалко (м.Ужгород). 

Ще низку учасників відзначили заохочувальними призами. 

Крім того, оголосили й фаворитів започаткованого цьогоріч музейного "Родинного конкурсу писанок" – це сім’я Воротняків із Ужгорода (мати Катерина, донька Маруся та син Марко).

Писанкова виставка діятиме до 20 травня.

Відвідувачі ужгородського скансену віднині можуть потрапити у "Світ писанки" – 02

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно