Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

До селища Середнє з різних куточків краю з’їхалася талановита дітвора

ВІДЕО ДНЯ

30 травня до селища Середнє на Ужгородщині з різних куточків краю з’їхалися талановита дітвора і юнь для участі в щорічному обласному конкурсі українського художнього слова ім.І.Ірлявського "Моя весна".

Затишний концертний зал місцевої дитячої школи мистецтв із часу існування конкурсу чув виступи майже півтисячі читців-декламаторів, котрі представляли найкращі зразки вітчизняного красного письменства, зокрема, твори закарпатських класиків та сучасників, а також – власні літературні спроби, – йдеться у повідомленні управління культури Закарпатської ОДА. 

Реклама

Примітно, що чимало з тих, хто свого часу впевнено заявив про власні творчий хист і артистизм на сцені "Моєї весни", згодом продовжили навчання в культурно-мистецьких вишах краю та навіть пов’язали професійне життя з художньою словесністю, – відзначив під час урочистого відкриття конкурсу голова журі, очільник обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі. Також нагадав, що конкурс імені Івана Ірлявського був започаткований значною мірою завдяки знаній закарпатській письменниці Галині Малик, яка спільно з літературознавцем Дмитром Федакою в середині 1990-их ініціювала видання збірки творів Івана Ірлявського "Брості". "Полум’яного закарпатського поета-патріота разом із Оленою Телігою, Іваном та Анною Рогачами було розстріляно в Бабиному Яру 20 лютого 1942-року. Відтоді й допоки побачила світ у видавництві "Закарпаття" вже згадана книга, ми майже нічого не знали про цю унікальну постать – поета, якому судилося прожити всього 23 роки, але назавжди закарбуватись у літературі Закарпаття й України". 

В доказ своєї глибокої шани до спадщини Івана Ірлявського Василь Густі зачитав власний вірш-присвяту навічно молодому поетові, чим дав потужний старт для конкурсантів. 

Реклама

Цьогоріч участь у "Моїй весні" взяли 48 читців-декламаторів культосвітніх установ області, учнів та студентів середніх і вищих навчальних закладів, учасників поетичних студій, літературних театрів й аматорських театральних колективів, авторів-виконавців. 

Оцінювало виступи журі, до якого увійшли головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Світлана Мендель, директор Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук і завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва Яна Касарда-Микита, завідувач циклової комісії режисерських дисциплін Ужгородського коледжу культури і мистецтв Оксана Шип і письменниця Галина Малик під головуванням Василя Густі. 

Прослухавши виступи учасників, чимало з яких, до слова, обрали для читання вірші закарпатських авторів – Петра Скунця, Василя Густі, Павла Чучки, Михайла Чухрана, Тетяни Рибар та інших, а головно – самого Івана Ірлявського, журі визначило переможців:   

Реклама

Номінація "Поезія"

Лауреати І премії – учениця Ужгородської ДШМ Софія Голуб, студент Ужгородського коледжу культури і мистецтв Олександр Михайловський;

Лауреати ІІ премії - учениця Мукачівської ДШМ №2 Анастасія Кузнєцова, учениця Ужгородської ДШМ Ольга Батько;

Лауреати ІІІ премії – учениця Виноградівської ДШМ ім.Б.Бартока Анастасія Носок, учениця Великолучківської ДШМ Ангеліна Габовда, студентка Ужгородського коледжу культури і мистецтв Раїса Гінцяк. 

Номінація "Проза"

Лауреат І премії – учениця Стеблівської ДШМ Іванна Брода;

Лауреати ІІ премії – учень Мукачівської ДШМ №2 Георгій Кобаль, студентка Ужгородського державного музичного училища ім.Д.Задора Іванна Волос;

Реклама

Лауреат ІІІ премії – студентка Ужгородського коледжу культури і мистецтв Тетяна Стеблак;

Дипломант – учениця Мукачівської ДШМ №2 Олександра Авраменко. 

Номінація "Гумор"

Лауреат ІІ премії – учень школи мистецтв м.Хуст Іван Очкан;

Лауреат ІІІ премії – учениця Мукачівської ДШМ №2 Карина Горват;

Дипломанти – учасник гуртка художнього слова клубу с.Клячаново Петро Жеребак, учениця Широківської ДШМ Ярослава Кіш. 

Номінація "Власна творчість"

Реклама

Лауреат І премії – учасниця гуртка художнього слова клубу с.Нижнє Солотвино Софія Ходань;

Лауреат ІІ премії – учасниця гуртка художнього слова Свалявського РБК Наталія Малетич;

Лауреати ІІІ премії – учениця Перечинської гімназії ІІ-ІІІ ст. суспільно-гуманітарного напрямку Мар’яна Марухнич. 

Окрім дипломів, фаворити одержали книжкові подарунки. Подяками та щедрими оплесками були нагороджені й інші учасники свята художньої словесності. 

Завершилась "Моя весна" покладанням квітів до меморіальної дошки поетові в сусідній Ірляві – рідному селі Івана Рошка (псевдонім – Ірлявський).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно