Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що не можна робити на Івана Купала

Що не можна робити на Івана Купала

Івана Купала у 2017 році припадає на ніч з четверга на п’ятницю, з 6 на 7 липня. Як вірили наші пращури, в цю ніч прокидається уся лісова нечисть, тому багато що було заборонено робити в ці дати.

ВІДЕО ДНЯ

Традиції українців на Івана Купала надзвичайно багаті, зараз по всій країні проводять масові заходи, під час яких відтворюють автентичні обряди. Побувати на такому святі – дуже цікаво, тому не пропустіть нагоди відвідати заходи в ніч на Івана Купала.

Та, крім традицій, українці вірили ще в численні забобони. У цю ніч зазвичай ворожили і намагалися дотримуватися деяких негласних правил.

Реклама

Івана Купала: що не можна робити

На Івана Купала, згідно з віруваннями наших предків, прокидається лісова нечисть – відьми, змії, водяники, русалки, перевертні, – тому в цю ніч не можна спати. Не можна й купатися, адже водяник може затягнути у воду.

Реклама

Крім того, у ніч з 6 на 7 липня варто триматися подалі від води вагітним, дітям та старим. Водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей.

Що не можна робити на Івана Купала – 01

Вважалося, що у відьом зберігається вода, що кипіла з попелом купальського вогню. Окропивши нею себе на Івана Купала, відьма могла спокійно летіти, куди їй заманеться.

Реклама

На Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. В іншому випадку родина може збідніти. Якщо знайдете на дорозі гроші – навіть велику суму – ні в якому разі не можна їх брати.

Якщо жінка відзначила Івана Купала і не побувала біля вечірнього багаття, її вважали відьмою.

Що не можна робити на Івана Купала – 02

А от що треба робити в цю ніч – це шукати міфічний цвіт папороті. У цей час рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей.

Лише в Купальську ніч на папороті розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, причарує найкращу дівчину, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала квітку щастя.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно