Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Словаччина має змогу насолодитись картинами закарпатських митців

Словаччина має змогу насолодитись картинами закарпатських митців

Місяць червень у творчій долі мистецького тандему батька і сина Свалявчиків посідає особливе місце. Торік до Дня конституції Василь Свалявчик був удостоєний найвищого малярського звання народного художника України. А напередодні цієї події його син Петро повернувся з престижного міжнародного конкурсу у Франції, де увійшов у число кращих портретистів Європи.

ВІДЕО ДНЯ

Цьогорічний червень виявився для Свалявчиків не менш насиченим на приємні мистецькі події. У цьому місяці в Ужгороді з успіхом пройшли дві персональні виставки Петра: у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту й атріумі Закарпатської обласної державної адміністрації, – пише газета "Панорама" у номері від 6 липня.

Днями при зустрічі народний художник України Василь Свалявчик зробив мені приємний несподіваний подарунок – вручив пахнучий фарбою півторасотсторінковий альбом з власноруч написаною присвятою й автографом, виданий українською й англійською мовами під назвою «Василь Свалявчик. Рідний край», який щойно побачив світ в одному із словацьких видавництв. Надрукований на чудовому папері, альбом містить коротку біографічну довідку відомого художника, вступну статтю про нього авторства мистецтвознавця Людмили Біксей, унікальну галерею фото з багатьма колегами по пензлю, у тому числі й нині зірковими. А потім на майже сто двадцяти сторінках вміщені кольорові репродукції митця, які радують око і тішать душу численних глядачів і поціновувачів таланту народного художника. Наприкінці альбому Василь Свалявчик складає щиру подяку за допомогу у його створенні Управлінню культури ОДА та Ужгородській міській раді та особливу вдячність за підтримку своєму доброму давньому другу І.В.Іванчо.

Реклама

У кінці червня митці повернулися зі Словаччини, де у Музеї української культури – підрозділі Словацького національного музею у місті Свидник на відкритті 63-го Свята культури русинів-українців Словаччини творчий дует Свалявчиків – батько Василь і син Петро вкотре презентували власну авторську виставку під промовистою назвою «Рідний край», яка колесить сусідньою країною під патронатом екс-президента Словаччини Рудольфа Шустера. Виставка ужгородських митців триватиме у Свиднику до30 вересня цього року. Ця подія у перші дні запровадження безвізового режиму з Євросоюзом ще раз засвідчила наше духовне єднання з Європою, у тому числі в культурницькій сфері. Художники Свалявчики своєю натхненною творчістю пропагують красу рідного краю, дбають про його імідж та про те, щоб його знали у всьому світі.

І завершимо цю розповідь цитатою із запрошення-буклету спеціально видрукуваних до цієї події словацькими друзями: «У мистецькому просторі Закарпаття та далеко за його межами палким шанувальникам живопису відоме ім’я народного художника України Василя Свалявчика та його сина, художника Петра Свалявчика. Батько і син, обдаровані талантом, живописці, правдиві і щирі у своєму мистецтві. Мотиви рідного краю – потужна домінанта у їх творчості, в якій відображене шанобливе ставлення до землі предків, любов до Батьківщини, свіжість та чистота світобачення, багатство палітри. Як представники Закарпатської художньої школи, продовжують активно трудитися на ниві українського внеску в скарбницю образотворчого мистецтва на перехресті європейських художніх шляхів, де є його велика традиція і багата спадщина».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно