Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Климовиці відкрили пам’ятник всесвітньовідомому закарпатцю

У Климовиці відкрили пам’ятник всесвітньовідомому закарпатцю
ВІДЕО ДНЯ

У мальовничому і привітному селі Климовиця на Іршавщині, де 25 травня 1891 року народився Бийло Гриць, якому судилося стати видатним митцем Адальбертом Ерделі, минулих вихідних було велелюдно.

Тут проходив перший відкритий фестиваль мистецтв імені Адальберта Ерделі, приурочений поверненню Маестро у рідні пенати. Цього разу у вигляді мармурового пам’ятника роботи нашого земляка, а нині киянина скульптора Адріана Балога. З цієї нагоди митці Закарпаття провели тут дводенний пленер, результати якого демонстрували учасникам свята на сільському стадіоні під співи і танці художніх колективів, – йдеться у статті газети "Панорама" у номері від 7 червня.

Реклама

А перед школою урочисто відкрили і освятили пам’ятник всесвітньовідомому земляку, який прославив наш край на віки. Прийшли керівники області та району, знані люди Закарпаття, учні та колеги художника.

У виступах учня Ерделі, народного художника України Володимира Микити, голови обкому профспілки працівників культури Наталії Товтин, голови Закарпатської організації НСХУ, народного художника Бориса Кузьми та інших йшлося про важливість вшанування пам’яті славних синів Срібної Землі.

Реклама

Професор УжНУ Василь Гарагонич запропонував назвати Климовицьку школу іменем Ерделі, а в школі створити музей славного земляка. Разом з пам’ятником це утворило б нову туристичну родзинку, яка після ремонту дороги сюди стала б популярною у туристів.

Земляк Ерделі, голова Мукачівського міськрайонного суду, кандидат юридичних наук Іван Котубей у розмові з журналістами відзначив, що нинішня подія стане важливим фактором зростання самооцінки климівчан, предметом гордості за свою малу батьківщину.

Ерделі нарешті вдома, з чим вітаємо усіх краян!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно