Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На березі озера Синевир відбувся колоритний фестиваль

На березі озера Синевир відбувся колоритний фестиваль
ВІДЕО ДНЯ

У неділю, 19 серпня, на березі озера Синевир відбувся ХІІІ фестиваль «На Синевир трембіти кличуть».

Саме звуки трембіт ознаменували початок грандіозного свята і урочисту ходу до гірського озера. За маршрутом ходи всі могли ознайомитися з композиціями та інсталяціями, якими населені пункти Міжгірщини презентували свій побут, культуру, кухню. Таких колоритних локацій дорогою до озера встановили близько двох десятків.

Реклама

Синевир гостинно зустрів гостей прекрасною погодою, а частину, зокрема й керівника краю Геннадія Москаля, ще й «підвіз» на бокорі до протилежного берега. Там, на головній сцені свята, почалося урочисте дійство, зірковими гостями якого стали учасники культового гурту «ТІК».

– Міжгірщина – одне з чудес України, а озеро Синевир – місце особливої краси, яке має почесну місію популяризувати самобутні народні таланти, – наголосив у своїй вітальні промові Геннадій Москаль. –  Закарпатці століттями творили свою культуру і славляться унікальною народною творчістю, яку зберегли й пронесли крізь віки. І сьогодні ви маєте змогу доторкнутись до духовних джерел нашого краю, відчути справжнє закарпатське свято. Велика вдячність усім, хто долучився до організації та проведення фестивалю, всім, хто забезпечує, підтримує і звеличує духовне зростання Карпатського краю!»

Реклама

Під звуки виступів творчих колективів області та запрошених зірок тисячі гостей фестивалю насолоджувалися краєвидами Міжгірщини та знайомилися з місцевими традиціями – як культурними, так і гастрономічними. Вже традиційно свято на Синевирі відзначилося потужною енергетикою та позитивним настроєм. Особливого «вогнику» і заряду додали зірки на сцені.

– Я вже бував на Закарпатті, але на Синевирі вперше, – зазначив фронтмен гурту «ТІК» Віктор Бронюк. –  Надзвичайне місце, куди обов’язково приїду відпочити з сім’єю! І на трембіті робив спроби грати, та поки що успіхами похвалитися не можу. Однак спробую ще, тим більше, що цей інструмент гармоніює з нашим музичним ансамблем…

До слова, всі охочі могли випробувати себе у грі на трембіті. Міжгірські й рахівські трембітарі з радістю розповідали про свої музичні інструменти й давали практичні поради, як їх опанувати. Однак із першого разу виходило лиш у кожного другого.

Реклама

– В принципі, якщо інструмент зроблений правильно, то навчитися може кожен, – розповів трембітар із 35-річним стажем з Рахова Василь Янюк. – У трембіти є душа, відтак хороша людина знайде з нею спільну мову. Аби лиш легені міцні були й зуби цілі.

Вражала цього року і географія туристів, які завітали на фестиваль до Синевиру. Серед гостей були представники майже всіх областей України, зокрема і з віддалених Донеччини, Харківщини, Запоріжжя, Дніпропетровщини, Одещини, а ще мешканці закордоння – Великобританії, Латвії, Білорусі, Польщі і Румунії. Багато туристів зазначали, що вперше відвідали Синевир, але були й такі, що пам’ятають фестиваль із початку 2000-х.

Нагадаємо, що фестиваль «На Синевир трембіти кличуть» був започаткований Геннадієм Москалем у 2001 році і відроджений у 2016-му. Місце проведення свята є досить символічним – як десять тисяч років тому з маленького струмка народилося величне гірське озеро, так і місцеве свято перетворилося на один із наймасштабніших фестивалів області, мета якого – відродження самобутніх традицій Закарпаття і примноження туристичного потенціалу Карпатського високогір’я.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно