Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День святого Мартина у Мукачеві: що, де, коли?

День святого Мартина у Мукачеві: що, де, коли?

На Закарпатті марафон осінньо-зимових свят починається не в День святого Миколая, який відзначається за григоріанським календарем 6 грудня, а в День святого Мартина – 11 листопада.

ВІДЕО ДНЯ

Саме це свято активно відзначають у різних країнах. Не винятком є і Мукачево, яке зберігає прадавні традиції шанування подібних свят. Адже саме покровителем Мукачева є святий Мартин Турський, який і зображений на гербі міста над Латорицею.

Хто такий святий Мартин Турський?

Святий Мартин Турський є реальною особою, адже жив у Римській імперії і був християнським священиком і єпископом. Він був шанованим серед християн, адже дотримувався аскетичного способу життя, про що свідчить легенда, коли святий Мартин Турський, побачивши жебрака, розрізав свій плащ і віддав частину свого одягу бідному. До слова, ця легенда щороку відтворюється саме на святкуванні Дня святого Мартина у Мукачеві.

Реклама
День святого Мартина у Мукачеві: що, де, коли? – 01

Крім того, святий Мартин був настільки скромною людиною, що навіть ховався від своїх прихильників. Сховався разом з гускою, яка і видала своїм кряканням його. І тому щороку гуси є символом свята, а віднедавна їх, як і самого святого Мартина, щоправда, неживими, у вигляді пам’ятників, можна побачити у центрі Мукачева.

Реклама

Фестивалі Закарпаття: відкриття сезону 2018-2019 років

Повертаючись до свята, можна зауважити, що саме День святого Мартина і відкриває осінньо-зимовий сезон фестивалів Закарпаття 2018 – 2019 років. Вперше це свято у Мукачеві відзначили 11 листопада 2012 року. Відтоді і до сьогодні традиції святкувань незмінні. Це і:

Читайте також:
В історичній частині Мукачева встановлять 11 фігурок гусей
Реклама

Але кульмінацією свята є окроплення центральної площі міста молодим вином. Адже святий Мартин є і патроном не лише бідних і злиденних, але й виноробів.

Однак кожного року День святого Мартина має свої особивості. Так, у 2012 році на фестивалі можна було побачити живих головних дійових осіб свята – гусей, з якими і пов’язана постать святого Мартина.

День святого Мартина у Мукачеві: що, де, коли? – 02

Також у рамках Дня святого Мартина у 2015 році проходила і ярмарка, на якій можна було скуштувати молоде вино. Адже саме на початок листопада припадає дозрівання молодого вина.

У 2016 році День святого Мартина вперше проходив не на центральній площі міста біля міської ратуші, а у Парку Перемоги, де проходять майже усі основні фестивалі Мукачева і Закарпаття.  Крім того, саме у Парку Перемоги в рамках святкування Дня святого Мартина відбулись лицарські бойові змагання, у яких брали участь команди бійців-лицарів з різних куточків України.

День святого Мартина у Мукачеві: що, де, коли? – 03

Цьогоріч Мукачево продовжує дотримуватись славних традицій Середньовіччя. І тому місто знову готується до проведення Дня святого Мартина. Тож яким буде День святого Мартина 2018 року – це поки секрет. Але для містян і гостей Мукачева це не лише свято, але й чудова можливість добре провести час.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно