Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Гордість Закарпаття, Юрій Сяркевич, святкує своє сімдесятиріччя

Гордість Закарпаття, Юрій Сяркевич, святкує своє сімдесятиріччя
Сьогодні, 4 травня, сімдесятиріччя постукало у двері привітної оселі мукачівця Юрія Сяркевича – члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України, цьогорічного лауреата...

Сьогодні, 4 травня, сімдесятиріччя постукало у двері привітної оселі мукачівця Юрія Сяркевича – члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України, цьогорічного лауреата мистецької премії імені Й.Бокшая і А.Ерделі.

ВІДЕО ДНЯ

Дивовижне співпадіння: коли народне і офіційне визнання маститого майстра пензля співпали. Народ цінує творчість заслуженого художника і сподівається, що вона знайде гідне пошанування на рівні заклопотаної безліччю нинішніх проблем центральної влади держави Україна.

Коли малим Юрко збирався навесні іти у світ назнаними шляхами, сорочку мати вишила йому червоними і чорними нитками.

Реклама

Два кольори його, два кольори, оба на полотні, в душі його оба, два кольори його, два кольори – червоний – то любов, а чорний – то журба. Тернистий шлях Юрія Сяркевича у мистецтво цілком можна охарактеризувати рядками цієї трохи трасформованої мегапопулярної української пісні.

Із рідної Жовкви на Львівщині, через Яворівське художнє училище та академію мистецтв у місті Лева, його шлях проліг у Мукачево. Тут, на батьківщині Мігая Мункачі, у місті, де у вчительській семінарії починався творчий шлях Адальберта Ерделі, Юрій Сяркевич долав сходинку за сходинкою. У 1989 році прийнятий до Національної спілки художників України, нещодавно став лауреатом премії імені фундаторів закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая і Адальберта Ерделі.

Реклама

В унікальному двомовному виданні «Художники Закарпаття», яке побачило світ у 1961 році у київському «Державному видавництві образотворчого мистецтва і музичної літератури УРСР» і, ясна річ, стало бібліографічною рідкістю, поряд з кольоровими репродукціями полотен класиків закарпатської школи живопису вміщені твори вчителів і наставників Юрія Івановича – Антона Кашшая, Івана Шутєва, Золтана Шолтеса… Сподіваємось, якщо раптом спроможуться видати книгу про сучасних художників нашого краю, що конче необхідно, але малоймовірно, то тут обов’язково знайдеться місце і для самобутніх творів Юрія Сяркевича, а сама книга, як і її попередниця з 60-х, займе почесне місце на полицях і моєї домашньої книгозбірні. І сам ювіляр, і його численні полотна на це давно заслуговують. Бо шлях до його творчої майстерні у центрі нашого міста вже добре вивчили і політики, і бізнесмени, і просто поціновувачі творчості знаного митця, яких більшає з кожним роком. Радує, що процес цей обопільний, бо Маестро впевнено торує дорогу до сердець своїх шанувальників.

І цю повінь краси людям він роздає, знали щоб на землі Закарпаття моє. Де в цимбали свої сонце радісно б’є, едельвейсом цвіте Закарпаття моє – знову важко втриматися від поезії.

6 травня о 16.00 год. в Мукачівській картинній галереї Юрій Сяркевич відкриває ювілейну персональну виставку, котра обіцяє стати етапною віхою на шляху до мистецького Олімпу. Хай щастить Вам, майстре пензля!

Реклама

Василь Гарагонич, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно