Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Великих Лучках для дітей провели майстер-клас із писанкарства

У Великих Лучках для дітей провели майстер-клас із писанкарства
12 квітня у селі Великі Лучки, що на Мукачівщині, відбувся передвеликодній майстер-клас. Дітей із міста та району вчили різним технікам писанкарства. Ініціатори навчань – педагоги Закарпатського...

12 квітня у селі Великі Лучки, що на Мукачівщині, відбувся передвеликодній майстер-клас. Дітей із міста та району вчили різним технікам писанкарства. Ініціатори навчань – педагоги Закарпатського художнього інституту та отець Іван Цап, священик місцевої церкви.

ВІДЕО ДНЯ

Взяти участь у майстер-класі прийшло близько 50 дітей, серед них не лише дівчата, які найбільше схильні до писанкарства, а й хлопці, котрим теж легко дається створювати різні передвеликодні атрибути. Кожен із учасників малював у різних техніках: традиційна писанка, воскова чи бісером. Наприкінці найкращі роботи дітлахів оцінили грамотами. Найменшій учасниці майстер-класу всього чотири роки. Проте дівчинка добре справилася зі своїм завданням, за що отримала перше місце у майстер-класі. Одна із ужгородських майстринь Жужанна Гайдош, котра працювала з дітками, ділиться враженнями: «Я малювала сьогодні двохколірні писанки з писачками та воском. Спочатку наноситься візерунок, а потім ставимо їх у фарби. З дітьми працювати добре, але треба мати терпіння. Я постійно підказувала, як краще малювати той чи інший візерунок. Загалом вони активні і самі хочуть малювати писанки».

Пан Роман, педагог Закарпатського художнього інституту розповідає: «Ми приїхали у село Великі Лучки за запрошенням отця Івана, аби провести майстер-клас по писанкарству. Зі мною приїхали і майстрині, які і займалися з дітками. Такі заходи не тільки долучають дітей до наших традицій, але й розвивають їхню моторику, уяву».

Реклама

Майстри по писанкарству розповідають, що у такому віці дітей найлегше заохотити, адже їх постійно цікавить щось нове. Дітлахи розповідають про свої ідеї і в результаті малюють чудові писанки. Таким чином, готуються до Великодніх свят.

Одна із учасниць майстер-класу приїхала у Великі Лучки з Мукачева. Юліанна Кірюхіна малює писанки ще з 5 років. Писанкарству вчилася сама. Дівчина розповідає: «Я навчилася робити писанки з воску. Як робити різні лінії, візерунки. Виборола перше місце у номінації «Писанка воском». Загалом зробила 4 писанки сьогодні, але до свят планую з мамою зробити ще кілька писанок вдома».

Реклама

Отець Іван Цап, який і був ініціатором проведення майстер-класу, навіть не очікував такого захоплення від дітей. «Такою своєрідною акцією хотіли відродити народні традиції. Усі знають, що зараз писанкарство не таке популярне, як це було колись. Проте завдяки подібним майстер-класам діти привчаються до народних традицій та будуть продовжувати їх і на наступні покоління. Перед великим святом Пасхи люди тримають піст, діти цього робити не можуть. Тому малюючи писанки теж долучаються до Великодня. Зробити писанку власними руками – традиція хороша, тому ми хочемо, аби всі долучалися до подібних заходів», - розповідає отець.

Педагоги Закарпатського художнього інституту до Пасхи планують провести ще декілька подібних майстер-класів в Ужгороді. Зокрема і для старших дітей. У неділю ж майстрині чекають усіх охочих у одному з ужгородських кафе, де також вчитимуть писанкарству, о 12 годині. Також у середу, 16 квітня о 14.00 усіх охочих писанкарі запрошують в інститут на відкриту практичну лекцію з малювання писанок.

Мирослава Шимон

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно