На фестивалі “Червене вино – 2014″ за чотири дні планують продегустувати більше трьох тисяч літрів вина (ВІДЕО)

Культура  13 січня 2014 року, 08:52 521
Його привезли з усієї області учасники фестивалю. Вони - домашні винороби. Не тільки продають свою продукцію, а й змагаються, хто кращий. Центральна площа та прилеглі вулиці Мукачева заставлені наметами виноробів. Учасників - вісімдесят дев'ять. Олександр Ковач з Ужгородського району привіз п'ятнадцять сортів вина. Про кожного - готовий розповідати годинами. Олександр Ковач, учасник фестивалю вина: - Закарпатське вино - це біле, воно дуже збалансоване, у нас немає надмірного сонця, тому зберігається хороша кислинка, вино гармонійне. Всього ж на фестивалі представлені сімдесят сортів вина. Схожих за смаком - не знайти, запевняють винороби. У кожного - свої особливості виробництва . Юрій Курта, учасник фестивалю вина: - У нас вино має кожна хата на Закарпатті. Так же і кожен робить його по-своєму. Секрети виноробства на Закарпатті передаються з покоління в покоління, каже Марія Шаленик. Її навчив батько, а вона передає секрети синам. Працювати доводитися цілий рік. Адже, крім, власне, виробництва хмільного напою, потрібен догляд за виноградниками. Марія Шаленик, учасник фестивалю вина: - У виноградниках ми не оремо, лиш під самим кущами, а сама середина междуряддя залишаємо трави, квіти, і воно набирає смак трави різної. Ми його не поливаємо ніякою хімією, абсолютно, лише свій натуральний смак. Більшість учасників фестивалю роблять ставку на смак своїх вин. Але деякі пішли ще далі - перейнялися і дизайном тари. Гостям винного свята подобається все. А особливо - безкоштовна дегустація . Зіновій Плечій, гість фестивалю вина з Львівської області: - Усьоме я приїжджаю на цей фестиваль, тому що атмосфера, люблю місцеві вина. Снігу нема, жаль, але такі фестивалі скрашують той час без снігу. Ольга Камінська, гостя фестивалю вина з Рівного: - Смачне, добре, має свій неповторний смак і якусь закарпатську душу, якийсь колорит. Закарпатські вина дегустують на фестивалі під колядки. Вертепи з'їхалися - теж з усієї області. "У доброму здоров'ї всі святки спровадити і нових ся дочекати, на многая і благая літа". Поки гості насолоджуються вином і колядками, в мерії працює дегустаційна комісія. Троє суддів визначають кращого винороба Закарпаття. Щоб усе було по-чесному, на конкурсних пляшках - тільки номери. Михайло Попович, суддя фестивалю вина: - Комісія не знає ні чий то номерок, ні під яким іменем, значить, закрита дегустація проводиться, визначається оцінка по баллам. Марина Коваль, кореспондент: - Кращих виноробів назвуть в останній день фестивалю - 14 січня. Бронзовий переможець отримає в подарунок живого барана, за друге місце приз - теля, а головному виноробу вручать коня. Марина Коваль, Юрій Ковальов, "Інтер"
Джерело: PMG.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі - 0