Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Палітру традиційних для Закарпаття вин на фестивалі "Червене вино – 2014" доповнили й вишукані європейські

Палітру традиційних для Закарпаття вин на фестивалі "Червене вино – 2014" доповнили й вишукані європейські

Палітру традиційних для Закарпаття вин на фестивалі "Червене вино – 2014" доповнили й вишукані європейські
Фестиваль "Червене вино – 2014" зібрав рекордну кількість приватних виноробів. Гостям пропонують скуштувати понад півсотні сортів домашнього вина. Палітру традиційних для Закарпаття вин доповнили й...

Фестиваль "Червене вино – 2014" зібрав рекордну кількість приватних виноробів. Гостям пропонують скуштувати понад півсотні сортів домашнього вина. Палітру традиційних для Закарпаття вин доповнили й вишукані європейські. Літр вина на фестивалі коштує від 30 до 170 гривень, а скуштувати  можна й безкоштовно.

ВІДЕО ДНЯ

На фестиваль вина до Мукачева приїхали 125 виноробів, найбільше представлена Ужгордщина, Берегівщина. Мукачівщина та Виноградівщина. З 11 по 14 січня Площа Миру перетворилася на велетенський дегустаційний зал просто неба. Вздовж розташовані оздоблені у традиційному закарпатському стилі намети. Аксакал винного свята Володимир Райчинець оформив ятку в стилі закарпатської колиби. За якість свого напою з виноградного грона відповідає власним ім’ям, яке викарбовано на кожній діжці. У арсеналі родини виноробів з Мукачева – неперевершені рецепти вин, настояних на спеціях та цілющих травах. Свій фірмовий глінтвейн – гаряче вино з корицею, медом та лимоном, онук винороба готує на очах у публіки.

А червоні вина переможця минулорічного фесту винороба з Берегів Івана Урсти складуть гідну конкуренцію навіть визнаним французьким сортам. Окрім ординарних на столі бачу діжки з купажами трьох та п’ятирічної витримки.

Реклама

“Моєму Кагору шостий рік, а купаж Чорний доктор – трирічної витримки, окрім Таїровського “Голубка” сюди входить „Сапераві”, „Кейкфранкош”, одеський ранній “Негреня” та „Бастардо Магараджський”, – пан Урста наповнює келих темно-червоним вином. – Скуштуйте мій Унікум, це справжній бальзам лікує від багатьох хвороб, навіть шлаки та радіонукліди виводить з організму”.

Поруч палатка “короля” білих вин Олександра Ковача з Ужгорода. Власник зали ”Шардоне”, привіз з десяток сортів вина – найвишуканіше ”Шардоне”, ”Королівська Леанка”, ”Піно Нуар”, ”Розалін”. Туристів на винному святі не бракує. До яток де частують вином, медовухою та сливовиця, а також закарпатськими смаколиками – черги.

Реклама

“Щороку відвідую ваш фестиваль вина, нині привіз з Києва ще й своїх друзів. В магазині такого ароматного та смачного вина годі й шукати! – ділиться враженнями Олександр Поліщук. – А ваша “Троянда Закарпаття” мені смакує навіть більше за вишуканий кримський “Білий мускат”. Приємно вражає й автентичний дух свята виноробів: на площі до пізнього вечора звучать колядки, а гості свята смакують чудовими напоями та діляться враженнями. Усі п’ють, співають і жодної бійки!”

Цього року вперше фестиваль вина триватиме 4 дні. Приємно, що поруч із традиційними для Закарпаття сортами – Ізабеллою, Лідією, Кадаркою, Деловерою, Сапераві, Леанкою та Каберне приватні винороби представили й знані європейські – Кагор, Цвайгелт, Вермут, Трамінер, Чорний доктор, Черсеги, Ірші Олівер, Мускат, Мюллер Торгаут.

“Гості винного фестивалю – не нудьгуватимуть, – запевняє заступник міського голови Мукачева Михайло Лабош. – Програма кожного дня фестивалю – досить насичена. На головній сцені виступатимуть місцеві гурти, переможці міжнародного фестивалю ”Різдвяна зіронька” та колядницькі колективи краю. А у останній день фестивалю виноробів з чотирьох країн об’єднає міжнародна конференція – “Авторські вина як невід’ємна складова туристичного іміджу Закарпаття”, яка пройде в залі міської Ратуші”.

Реклама

Найкращі вина 19 фестивалю в Мукачеві визначить дегустаційна комісія. Переможців обиратимуть у номінаціях краще біле, червоне та рожеве вино. Нагороди вручать у останній день свята – 14 січня – на Василя. Мер Мукачева обіцяє оригінальні подарунки для переможців винного фесту.

“У рік коня головний приз фестивалю “Червоне вино -2014”– кінь гуцульської породи, його вже підібрали фахівці, – каже мер Мукачева Золтан Лендєл. – За друге та третє місце – приз за традицією живність. У минулому році ми започаткували новацію: ввели ще один приз за найкраще вино – від міського голови. Переможця в цій номінації визначає не дегустаційна комісія, а мер міста. У якості нагороди йому дістанеться дубова діжка”.

Елеонора Савицька

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно