Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Історія фолькквінтету "Бетяри" вже нараховує 25 років

Історія фолькквінтету "Бетяри" вже нараховує 25 років
Співаю з дитинства, співав, коли навчався, співав, коли служив у армії, а коли прийшов у 1986 році працювати в Мукачівське ПТУ-7, почав співати з ансамблем, який грав на різних народних...

Співаю з дитинства, співав, коли навчався, співав, коли служив у армії, а коли прийшов у 1986 році працювати в Мукачівське ПТУ-7, почав співати з ансамблем, який грав на різних народних інструментах.

ВІДЕО ДНЯ

Перший концерт у Тячеві пройшов з великим успіхом. Це був 1987 рік, а з початку 1988 року нас почали запрошувати майже на всі концерти в області. Перші музиканти, які починали зі мною – це Іван Вігула, керівник (нині покійний), баян, Іван Роман – скрипка, Степан Малета – скрипка, Віллі Грінштейн – сопілки, кларнет, Імі Погорецький – сопілки, кларнет (пізніше), Олександр Сабов – контрабас, Василь Піган – барабан. Впродовж років склад ансамблю змінювався, в ньому грали Штольцель – контрабас, Петро Матл та Мікі Матл – сопілка, Іван Піров – акустична гітара, Юлій Леврінц – баян, Нестор Мальчицький – скрипка, Михайло Піров – баян, потім контрабас, Іван Онуфер – альт, Едуард Погорецькі – скрипка, Михайло Купар – баян, Олександр Андьолоші – альт.

Довгий час зі мною працював Степан Удварі – акордеон, і це був дует без інших інструментів.

Реклама

Разом з цими музикантами ми побували з концертами у Швейцарії, Італії, Югославії (колишній), Угорщині, Поль¬щі, Словаччині, Румунії… У різні роки виступали на сцені разом із Іваном Поповичем, Таїсією Повалій, Степаном Гігою, Олександром Садварі. На «Фолькмюзік» співали разом із закарпатським гуртом «Рокаш», де учасниками були всі зірки української естради: Павло Зібров, Олександр Пономарьов, дует «Світязь» та ін. За участь у концерті ми отримали нагороду, яку вручив Іван Плющ (колишній спікер ВР), ведучою програми була Оксана Пекун. Отримали перше місце в обласному конкурсі «Слава за гривню», ансамбль тоді виступав під назвою «Руснаки». Тепер зі мною працюють Сергій Добош – знаний скрипаль не тільки в Закарпатті, а й за межами та за кордоном, Ігор Терновецький – баян, Степан Поцко – сопілки, кларнет, Володимир Куцин – контрабас, і незмінний соліст, заслужений працівник культури України Петро Куцкір, тепер керівник фолькквінтету «Бетяри». Ювілейний виступ квінтету відбудеться 31 березня на сцені Мукачівського будинку культури і присвячений Дню сміху. Нині в його репертуарі понад 200 творів – закарпатських народних пісень, українських та найпопулярніших сучасних.

Петро Куцкір, соліст «Бетяри»

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно