Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фестиваль "Червене вино – 2013" відвідали близько 50 тисяч туристів

Фестиваль "Червене вино – 2013" відвідали близько 50 тисяч туристів
В місті Мукачеві завершився фестиваль "Червене вино". Вісімнадцятий за рахунком захід давно набув статусу міжнародного, бо торгувати вином та куштувати його приїжджають не лише українці, а й...

В місті Мукачеві завершився фестиваль "Червене вино". Вісімнадцятий за рахунком захід давно набув статусу міжнародного, бо торгувати вином та куштувати його приїжджають не лише українці, а й іноземці.

ВІДЕО ДНЯ

На триденне свято з'їхалися близько 130 виноробів з Виноградівського, Берегівського, Мукачівського, Ужгородського районів, з Угорщини. Привезли більше сотні сортів різних вин. Серед найпопулярніших – "Кагор", "Каберне", "Мюллер Тургау", "Сапераві", "Мерло", "Цвейгельт". Літр напою продають від 25 до 150 гривень.

Продавців цього року більше, ніж у минулому. Тому торгові ряди тягнуться не лише вздовж площі Миру, а й на сусідніх вулицях центру. Винороби торгують у наметах, з прилавків, звичайних столиків. Поруч торгівці продають шашлики, домашні ковбаси, сало.

Реклама

Євген Бортек із села Доробратово Іршавського району участь у фестивалі бере вперше. Привіз на фестиваль понад десяток сортів вина і три сорти самогону. Чоловік вирощує виноград на 40 сотих землі.

"Під час розпаювання колгоспних земель мій батько отримав кілька сотих виноградників, - розповідає чоловік. – Робити вино знав від діда, тому вирішив продовжити справу. Я приєднався до виноробства тільки два роки тому, але вже добре освоїв цей процес. Крім традиційних виноградних вин, виготовляю й оригінальні вина зі смородини та малини".

Реклама

Родина Гегедошів із Завидова Мукачівського району торгує авторським вином "Космос".

"Займаюся виноробною справою з початку 2000-х років, після того, як отримав від колгоспу пай, - розказує Михайло Гегедош. - Спочатку не надто розбирався на виноградарській справі, хоча й виріс в центрі закарпатського виноробства. Але корчувати виноградники, тим паче родючі, - гріх. Тож вирішив, що буду вирощувати виноград для власних потреб. Та коли отримав перший врожай і заклав вино, зрозумів, що цього напою вистачить і для себе, і на продаж. Так почав професійно виготовляти вино. Посприяли цій справі і винні фестивалі. Адже, власне, тільки на таких заходах винороб і може продати своє вино. У 2009 році я створив власний сорт вина і назвав його "Космос", - наливає густого темного напою до склянки. - Цьому послужило давнє знайомство. Колись я познайомився із чоловіком з Ужгорода, який створював вино спеціально для космонавтів. Він купажував відбірні сорти червоного винограду. Свого секрету сповна він мені не видав, але деякі нюанси я зрозумів. "Космос" має неповторний букет, дуже позитивно впливає на здоров'я".

Цього року на фестивалі дуже багато гарячого вина з медом та корицею. Винахідливі винороби пропонують додати до глінтвейну кільця апельсину, цілющі трави, ром, мускатний горіх.

Реклама

На мукачівському фестивалі продається по кілька тисяч літрів вина. Щоправда, самі винороби хвалитися цим не люблять.

"Вино продаю виключно не з корисливих мотивів, - розповідає винороб із села Великі Береги Берегівського району Іван Урста. – Тому ще й не рахував, скільки літрів пішло. Тішить інше, що наші люди вчаться культурі споживання цього напою. Можу сміливо сказати, що Мукачево – центр істинно закарпатського вина. Жодне закарпатське місто зі своїми винними фестивалями не може похвалитися цим".

Сьогодні журі визначало власника найсмачнішого вина. Перше місце віддали Василю Лендєлу з Мукачева. За це чоловік отримав у подарунок коня. Друге і третє місця посіли винороби Василь Анталовський та Павло Мешкулинець. Обидва із с. Бобовище Мукачівського району. В подарунок отримали теличку і вівцю.

За три дні фестиваль вина відвідали понад 50 тисяч туристів. Захід виявився наймасштабнішим за всю свою історію. Готельні номери, кажуть мукачівці, були заброньовані та зайняті вже за кілька днів до початку фестивалю.

Сніжана Русин

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно