Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Микола Шматько: "У цьому образі є щось святе, божественне!"

Микола Шматько: "У цьому образі є щось святе, божественне!"
Микола Шматько вже не раз говорив про те, що після переїзду в Закарпаття він відчуває новий приплив творчих сил, настрою, і днями підтвердив ці слова новою скульптурою. Майстер залишився вірний...

Микола Шматько вже не раз говорив про те, що після переїзду в Закарпаття він відчуває новий приплив творчих сил, настрою, і днями підтвердив ці слова новою скульптурою.

ВІДЕО ДНЯ

Майстер залишився вірний своїй головній темі, яка пронизує його творчість протягом трьох десятків років, і на цей раз знову оспівав жіночу красу. Тільки нинішня робота відрізняється від колишніх іншим підходом, іншим "прочитанням" образу.

Якщо раніше скульптор підкоряв нас ліричними жіночими образами, які втілювали такі глибокі поняття, як любов, вірність, доброта, материнство, і поставали перед світом в милій наготі, то цього разу жіноча фігура має скромне вбрання і наділена якимсь ностальгічний акцентом. Пояснення просте - мова йде про першу вчительку. Нова робота Миколи Шматька так і називається - "Перша вчителька".

Реклама

- Цей образ виник у мене на одній із зустрічей учителів. - пояснює скульптор. - Я тоді подумав: в цьому образі є щось святе, божественне! Я побачив дві особи - абсолютно дитяче, шукаюче якогось захисту, ласки, і жіноче, яке дивиться на малюка трепетно, з хвилюванням, любов'ю і очікуванням: якою людиною ти виростиш, скільки буде в тобі доброти? По суті справи, перша вчителька багатьом з нас визначила початок життєвого шляху. Ми можемо забути інших шкільних викладачів, але свою першу вчительку - ніколи! І я її не забув.

Поки скульптура створена з глини, але це тільки перший етап початого проекту. Микола Шматько має намір висікти скульптуру з каррарського мармуру в два з половиною метри, включаючи постамент з урахуванням перегляду та доступності огляду. Він дуже розраховує на допомогу громадян. Адже перша вчителька, як і перша любов, ніколи не забувається.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно