Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фестиваль "Срібний Татош" наступного року буде вражаючим

Фестиваль "Срібний Татош" наступного року буде вражаючим
Міжнародний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош», який проходив 19–20 травня у Чинадієвському замку біля Мукачева, зібрав близько 700 гостей та 50 учасників Закарпаття (Ужгород,...

Міжнародний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош», який проходив 19–20 травня у Чинадієвському замку біля Мукачева, зібрав близько 700 гостей та 50 учасників Закарпаття (Ужгород, Мукачево, Рахів), Словаччини та Угорщини. Про це на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі розповів Ігор Гуледза, голова ГО «Клуб історичної реконструкції».

ВІДЕО ДНЯ

«Фестиваль є на тільки міжнародним, але й першим комплексним фестивалем, на якому широко представлена середньовічна культура. Було багато молоді та дітей. Ми плануємо проводити таке дійство щороку».

За словами Юрія Славіка, члена оргкомітету, все, що задумали організатори, здійснилось на 80-90%. Вперше вдалося запросити «сусідніх» лицарів з Будапешта та Кошице. «Ми хотіли показати, що Середньовіччя не тільки темне, не тільки лицарське. Люди і тоді вміли розважатися, творити музику тощо. Ми хотіли показати, яка може бути історія: живою, динамічною, ефективною», - каже організатор.

Реклама

Свято відбувалося на території чинадієвського замку Сент-Міклош. Як зазначають організатори, – це один з найкращих замків Закарпаття епохи середньовіччя, який приховує оригінальну замкову культуру.

«Ми не припинятимемо цей рух і в наступні роки,- зауважив Йосип Бартош, художник, член оргкомітету. - До нас вже хочуть їхати з Німеччини, Австрії, а також Італії. Щодо того, чи не нашкодила така кількість гостей історичній будівлі, Йосип Бартош додав: «Спочатку виглядало так, що нашкодили. Але коли все закінчилось, і не було жодної людини, все стало на свої місця».

Реклама

У фестивалі взяли участь і 11 художників, які в той час перебували на пленері у замку. Вони перейнялися духом Середньовіччя і теж приєдналися до фестивалю. Наступного року організатори плануються збільшити кількість учасників, доповнити захід театралізованим дійством, розширити культурну частину і додати більше майстер-класів. «Плануємо більшу війну», - додав Ігор Гуледза.

ГО «Клуб історичної реконструкції» також долучиться до створення нового туристичного «середньовічного» шляху: при замках області робитимуть куточки живої історії, діятимуть майстер-класи, показуватимуться бої тощо.

«Сподіваємося на те, що молодь і люди середнього віку займатимуться більш поглибленим вивченням історії, високої культури, яка була притаманна тій добі, - додав Йосип Бартош.

Реклама

Ужгородський прес-клуб

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно