Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Мукачівському Паланку створять експозицію на честь Ракоці

В Мукачівському Паланку створять експозицію на честь Ракоці
У стартовій конференції проекту «Місцями слави Ракоці» – транскордонний туристичний шлях, що відбулася 29 травня 2012 року в сесійній залі Мукачівської міської ради, взяли участь виконавці проекту,...

У стартовій конференції проекту «Місцями слави Ракоці» – транскордонний туристичний шлях, що відбулася 29 травня 2012 року в сесійній залі Мукачівської міської ради, взяли участь виконавці проекту, науковці, представники органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, преси, громадських організацій, туристичних фірм, освітніх установ та закладів культури.

ВІДЕО ДНЯ

Проект реалізується у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2007-2013, за підтримки Закарпатської обласної ради і облдержадміністрації. Його мета – привабити туристів до провідних об’єктів туристичної галузі регіону й зокрема розвинути транскордонний тематичний маршрут об’єктами історико-культурної спадщини «Місцями слави Ракоці» (Ференц Ракоці – національний герой угорського народу). Маршрут охоплюватиме Закарпатську область, Словаччину (Східнословацький край – Кошіце, Борша), Східну та Північно-Східну Угорщину (Шарошпоток), котрі тісно пов’язані історичним минулим та родинною спадщиною сім’ї Ракоці: в кожній із цих країн є їхні добре збережені замки. До речі, торік відзначалося 300-річчя завершення Визвольної війни угорського народу під проводом Ракоці (1711 р.).

Як розповів координатор проекту, віце-президент Асоціації розвитку малого й середнього бізнесу та інновацій «Ужгород – ХХІ вік» Євгеній Лукша, загальний бюджет проекту, розрахованого на 2 роки, становить 489 888 євро, з яких сума гранту для українських партнерів-учасників – 250 тис. євро. Проект на 90% фінансується Європейським Союзом. Конкретно в Паланку в Мукачеві за ці кошти проведуть благоустрій подвір’я замку та створять ремісниче містечко за стилістикою часів Ракоці; відновлять приміщення та збільшать площі для експозиції Ракоці, а також створять фільм і фотопрезентацію для демонстрації відвідувачам. Оскільки експозиція Ракоці у Паланку не є широкою, проектом передбачено її розширення, у тому числі шляхом виготовлення копій експонатів із партнерських музеїв. Також у замку проведуть поточний ремонт лицарського залу, влаштують там конференц-залу, а ще – спорудять громадську вбиральню для відвідувачів.

Реклама

Директор Східнословацького музею в м. Кошице Роберт Поллак у свою чергу повідомив, що в його закладі в рамках програми відремонтують діючу експозицію Ракоці – оновлять виставкові кімнати (ремонту не було з 1986), установлять сенсорний екран та інформаційне програмування, поновлять описи й позначки на експонатах, полагодять систему освітлення.

А от Андраш Ракоці із Загонського представництва фонду «Східно-угорські європейські ініціативи» каже: В Угорщині цей проект не передбачає інвестування у розвиток інфраструктури замку Ракоці в Шарошпатаку (котрий є відділенням Угорського національного музею). Натомість його екперти, маючи належний досвід, нададуть допомогу у виконанні заходів проекту в Україні та Словаччині. А директор Мукачівського історичного музею Михайло Белеканич, звісно, радий, що Паланок отримав можливість за кошти Євросоюзу відремонтувати деякі свої приміщення та збагатитись експонатами. Будемо сподіватися, туристи це оцінять.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно