Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Школярі Мукачева відзначили чергову річницю великого Кобзаря

Школярі Мукачева відзначили чергову річницю великого Кобзаря
В кінці минулого та на початку цього тижня в Мукачівській ЗОШ №2 відзначили чергову річницю Тараса Шевченка. ЗОШ №2 заснована в 1945 році як семирічка. У 1950 році, за директорування Петра Голіша,...

В кінці минулого та на початку цього тижня в Мукачівській ЗОШ №2 відзначили чергову річницю Тараса Шевченка. ЗОШ №2 заснована в 1945 році як семирічка.

ВІДЕО ДНЯ

У 1950 році, за директорування Петра Голіша, на подвір'ї було встановлено бюст Тараса Шевченка. З того часу вона носить його ім'я. За словами директора Ольги Ціцак, яка працює тут із 1973 року, а на посаді директора – з 1993-го, цей навчальний заклад спочатку працював на базі 3-ї школи. Пізніше його перенесли в нову споруду по вулиці академіка Павлова, 12. Наразі в ньому навчається 625 учнів і спостерігається тенденція до зменшення їх кількості. В навчально-виховному процесі школи бере участь 67 вчителів та 17 працівників допоміжного складу. Тут поглиблено вивчають французьку мову. Учні неодноразово ставали призерами всеукраїнських учнівських олімпіад із цієї мови, конкурсів імені Петра Яцика та Тараса Шевченка. Випускниками школи є відомий менеджер Микола Рябич, мер Мукачева Золтан Лендєл, численні вчителі та лікарі.

З нагоди річниці Кобзаря в школі провели конкурс стінгазет, у якому взяли участь учні середніх та старших класів, що створили близько 15 дитячих замальовок. Водночас серед учнів 1-7 класів провели конкурс малюнків на тематику творів Шевченка. Учениці 8-го класу в ролі екскурсоводів увесь тиждень розповідали своїм гостям із інших шкіл цікавинки про кімнату-музей та самого поета. Мені довелось побувати на такій зустрічі, в якій гостями були учні 6-Б класу Мукачівського НВК «Гармонія» з їх класним керівником та учителькою української мови і літератури Оксаною Малиш.

Реклама

Кімнату-музей створили 25 років тому. Екскурсоводи розповідали про перші музейні запрошення, дитячі роки Шевченка, його перші поетичні та мистецькі твори. Розповідалось і про викуп поета з кріпацької неволі, роки його навчання, видання першого «Кобзаря» та першої поеми «Гайдамаки». Згадувалось і про повернення в Україну і новий виїзд за її межі, написання першої політичної поеми «Сон», вступ до Кирило-Мефодіївського братства та арешт Шевченка.

На періоді років заслання Шевченка зупинилась юний екскурсовод Аліна Газдик. Від неї відвідувачі довідались про захалявні книжечки, які Кобзар ховав у чоботях.

Реклама

Про жінок Шевченка розповіла екскурсовод Аліна Гарапко. Ганна Шнелцер розповіла про Шевченка у закарпатських виданнях, скульптурних пам'ятках Шевченку та премію імені Тараса Шевченка, лауреатами якої все частіше стають закарпатці.

У актовому залі провели конкурс декламаторів між учнями початкової, середньої та старшої ланки. Більшість віршів присвячені любові до матері і Батьківщини та іншим чеснотам людини. Водночас відбувся конкурс прозових творів «Полум'яне слово Шевченка», у якому взяли участь учні середніх та старших класів, та відкриття літературної студії «Джерельце». Завершило тиждень шевченківське свято, у якому взяли участь усі учні школи.

Євген Свищо

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно