Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У храмі Мукачева установили вітраж з 10 000 скляних кусочків

У храмі Мукачева установили вітраж з 10 000 скляних кусочків
"Таємну вечерю" з десяти тисяч скляних пазлів зробив місцевий художник Юрій Варга. Священики кажуть - це найкраща робота в Україні. Щоб встановити ікону зі скла, в дерев'яному храмі вирізають цілу...

"Таємну вечерю" з десяти тисяч скляних пазлів зробив місцевий художник Юрій Варга. Священики кажуть - це найкраща робота в Україні.

ВІДЕО ДНЯ

Щоб встановити ікону зі скла, в дерев'яному храмі вирізають цілу стіну - образ важить майже тонну. Спочатку художник Юрій Варга намалював картину на папері. А потім почав складати її зі скла. У роботі використано 10 000 шматочків кольорового скла.

Юрій Варга, художник:

Реклама

- Чотири місяці працював з ранку до вечора, бувало, ночами сидів, я просто одержимий цим проектом і мені дуже-дуже подобалося це робити.

Незвичайність цієї ікони ще й у тому, що її форму і розмір - підлаштовували під розміри стіни. На традиційних зображеннях - апостоли сидять за довгим прямокутним столом. На скляній іконі - вони за овальним столом. У решті роботи - каже Юрій Варга - намагався дотриматися усіх канонів іконопису.

Реклама

Як зазначає художник: "За канонами Апостол Петро повинен бути зі світлим волоссям, Іуда повинен - з темним волоссям, хтось має бути кучерявий, хтось менш кучерявий, є свій мінімальний канон , якого треба було дотримати."

Священики вірять, що після установки образу в храм буде приходити більше віруючих. І додають - вітражна ікона - це не тільки красиво.

Василь Копін, настоятель греко-католицького храму "Зшестя святого духа" м. Мукачево:

Реклама

- Це не тільки додаткове освітлення, не тільки художня цінність, але ще й додаткове опалення в зимовий час, тому що сонце прогріває, і там де є скло більш темне або червоне, воно там тепліше.

А художник обіцяє - його Таємна вечеря - це тільки перший вітраж для церкви. Згодом у храмі з'являться ще кілька образів зі скла. Які саме - зараз вирішують.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно