Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • Номінант на Шевченківську премію Мирослав Дочинець презентує свій "Вічник" в Києві

Номінант на Шевченківську премію Мирослав Дочинець презентує свій "Вічник" в Києві

Номінант на Шевченківську премію Мирослав Дочинець презентує свій "Вічник" в Києві
Висунутий Національною спілкою письменників на здобуття Національної премії ім. Т. Г. Шевченка новий роман мукачівця Мирослава Дочинця «Вічник» вже кілька місяців поспіль лідирує серед продажів у...

Висунутий Національною спілкою письменників на здобуття Національної премії ім. Т. Г. Шевченка новий роман мукачівця Мирослава Дочинця «Вічник» вже кілька місяців поспіль лідирує серед продажів у книгарні «Є».

ВІДЕО ДНЯ

Відомий діяч, дисидент та філософ Євген Сверстюк назвав роман книгою століття в українській літературі: «Такої книги давно бракує в українському культурному просторі. Книги про українську людину, яка залишається собою на бездоріжжях XX віку. Мудру людину, мордовану колесом прогресу, сліпого у своїй рішучості й нещадності».

Автор книги Мирослав Дочинець у дні своєї юності познайомився з дивовижним чоловіком. Його спогади майбутній письменник ретельно занотовував. Настав час — і ті нотатки перелилися в книжне письмо. Життєпис закарпатського мудреця Андрія Ворона став основою для книги «Вічник» (так його назвали на Колимі).

Реклама

Сам автор про головного героя книги каже: «Хлопчик-копилець із закарпатської глибинки, який за сто років пройшов таку ж мартирію, як і його нещасний край. Обійшов усі концентровані кола пекельної історії, бездомності в рідному домі, щоб дійти до істини: дім — це твоя душа. Там ти завжди вдома. Навіть на чужині, навіть із чужинцями на рідній землі, які відбирали в нього все, але не могли відібрати безсмертної душі. Заганяли в дику хащу, в монастир, виганяли з вітцівщини, кидали на поле бою, гноїли в таборах, зневажали його унікальний хист, а він відплачував їм... терпінням і любов’ю. І він переміг, а вони програли. Бо вони і їх режими не знали головного закону — закону Вічності».

Учасники презентації: автор книги — Мирослав Дочинець, дисидент, доктор філософії Євген Сверстюк, поет Василь Герасим’юк, письменник Павло Вольвач, літературознавець Михайло Слабошпицький.

Реклама

«Власне, це не роман.

Це сповідь великої душі.

Це більше, ніж література.

Реклама

Це — документ мудрого серця.

Це не просто опис виняткової долі незвичайної людини.

Це — подарунок долі для того, хто запитує себе:

«Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно