Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатська письменниця отримала Шевченківську премію 2021

Закарпатська письменниця отримала Шевченківську премію 2021
Фото: Михайло Марків

У Києві нагородили лауреатів Шевченківської премії, яка уже понад півстоліття відзначає провідних митців культурної сфери. Цього року серед переможців — роман про Студентську революцію української письменниці з Ужгорода Оксани Луцишиної.

ВІДЕО ДНЯ

Це друге вручення Шевченківської премії після гучного перезавантаження та ребрендингу, який провели агенції ISD Group и TS/D. Раніше вона асоціювалася з совковістю та офіціозом. Сьогодні премія орієнтується на якісні українські твори, що викликають живу реакцію в суспільстві та говорять про актуальні для українців події.

Щорічно премію вручають у 6 номінаціях. Серед них: література, музика, театр, візуальні мистецтва, кіно та публіцистика. Цього року в номінації "Література" найкращою стала письменниця та перекладачка Оксана Луцишина. Вона отримала відзнаку за останній роман “Іван та Феба”, який відтворює епоху 90-х років. Зокрема, книга розповідає історію “Революції на граніті” — масштабного студентського протесту проти комуністичної влади.

Реклама
Читайте також:
У Києві відкрили виставку, присвячену творчості закарпатського письменника

Премії цьогорічним лауреатам вручили в  новому дизайні. Довгий шлях перетворень зафіксували у важкому мармурі, як увіковічнення 60-ти річної історії премії, та згусток енергії, який рветься назовні — символом енергії Шевченка, яка пронизує сучасну культуру України. 

Реклама

Шевченківська премія – найвища державна нагорода у галузі культури та мистецтва, яка вручається з 1961 року. Рішення про присудження премії ухвалює президент України на основі пропозицій Шевченківського Комітету. Фінансовий розмір премії теж визначається президентом. Цього року лауреати Шевченківської премії отримали по 240 тисяч гривень.

Нагадаємо, у Мукачеві відкрили літературно-мистецький музей.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно