Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Витрати українців перевірять, а заплатити податок доведеться навіть за давно куплені квартири: подробиці

Витрати українців перевірять, а заплатити податок доведеться навіть за давно куплені квартири: подробиці

Витрати українців перевірять, а заплатити податок доведеться навіть за давно куплені квартири: подробиці
Фото: Слово і діло
Як перевірятимуть доходи українців із 1995 рокута чому доведеться платити навіть за старі квартири.

З вересня 2022 року в Україні податкова розпочне непрямі методи податкового контролю. Донараховуватимуть податки у розмірі 19,5% (ПДФО та військовий збір) будуть навіть за куплені у минулому квартири.

ВІДЕО ДНЯ

У податкової є вся база доходів українців із 1995 року. Йдеться лише про "білі доходи". З ними і порівнюватимуть витрати. Якщо виявиться, що сім’я купила квартиру, при цьому не задекларувала дохід (подарунок від батьків тощо), на вартість житла донарахують податок.

Читайте також:
Доходи українців перевірять із 1995 року і донарахують несплачені податки
Реклама

А якщо квартира була куплена в 90-х і даних ще немає в реєстрі, інформація потрапить до податківців, якщо спробувати продати таку нерухомість. Крім того, перевірки стосуватимуться будь-яких інших великих витрат. Наприклад, купівлі земельних ділянок, авто тощо.

"Умовно кажучи, якщо існує факт купівлі великого об’єкта нерухомості, при цьому задекларованих доходів немає, і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не були сплачені податки... Наслідком цього буде те, що у податкової є право доначислити суму несплаченого податку",– заявив голова Мінфіну Сергій Марченко в інтерв’ю НВ.

Реклама

Тут потрібно зазначити, що точні правила ще обговорюються (Мінфін готує законопроєкт). Цілком можливо, що про великі покупки мають повідомляти податковій також і продавці. Подібні системи працюють у різних країнах.

Єдиний варіант уникнути питань від податкової у разі, якщо майно було куплено за тіньові доходи (наприклад, накопичення із зарплат у конвертах) – взяти участь у податковій амністії. У такому разі, наприклад, за квартиру потрібно буде заплатити лише 5%. Але тут також важливо зважити, що для податкової амністії є винятки.

Якщо площа квартири не перевищує 120 квадратів, то заповнювати нульову декларацію та проходити податкову амністію не треба. Цілком можливо, що у розробленому законопроєкті Мінфіну про непрямі методи контролю також діятимуть обмеження. Наприклад, не враховуватимуть витрати до певної суми чи нерухомість певної площі.

Реклама

Раніше депутат пояснив, як у людей шукатимуть "приховані" гроші та що з ними буде.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно