Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Стало відомо, коли почнеться впровадження накопичувальних пенсій

Стало відомо, коли почнеться впровадження накопичувальних пенсій

Накопичувальну пенсійну систему почнуть впроваджувати із 2023 року. Кошти будуть зберігатися в Єдиному державному накопичувальному фонді.

ВІДЕО ДНЯ

Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю "Суспільному".

За її словами, солідарна пенсійна система – коли всі громадяни, які працюють, платять за те, щоб виплачувати пенсії сьогоднішніх пенсіонерів, яких нині близько 11 мільйонів. Лазебна наголосила, що "ці ж пенсіонери не будуть учасниками накопичувальної системи".

Реклама
Читайте також:
Яку зарплату отримуватимуть вчителі, лікарі та медсестри з 1 січня 2022 року

"Ця система надважлива. Чому? Тому що у людини з’являється два джерела доходу в старості – це з солідарної пенсійної системи або, як ми кажемо, з державного Пенсійного фонду. Вона буде у нас, безумовно, і держава завжди буде виплачувати пенсії та ці власні накопичення. Коли ми зараз говоримо про єдину пенсію – солідарну, то люди нею не дуже задоволені. А коли з’явиться й ще накопичувальна, то той коефіцієнт заміщення заробітку буде подвоюватись", – пояснила вона.

Реклама

Очільниця Мінсоцполітики наголосила, що ці пенсії виплачуватимуть і після запровадження обов’язкових пенсійних накопичень для громадян.

"Якщо ми говоримо про те, коли паралельно працюватимуть ці системи, є певна гарантія. Вона закріплена у 102 Конвенції Міжнародної організації праці, яку Україна ратифікувала. Там є нестандартне мінімальне забезпечення – це 40% від зарплати. Менша держава не має права платити", – зазначила Лазебна.

Також стало відомо, хто буде залучений до накопичувальних пенсій з 2023 року.

Реклама

"Зараз у законопроєкті написано, що учасниками обов’язкової накопичувальної системи можуть бути люди до 55 років. Але ми говорили з нашими експертами та дивились, як інші країни зробили. Чому це так зроблено? Бо коли вже 55 років, а у нас зараз пенсійний вік 60 років, ніби мало часу накопичити. Але люди працюють і після 60. І у різних людей різні зарплати. І людина може мати гарну зарплату і собі відкладати, і працювати після 60 років. Тому Міністерство соцполітики виступає за те, щоб людина сама після 55 років, добровільно, визначилась, чи хоче вона бути учасником накопичувальної системи", – зазначила міністерка.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно