Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українці продають 1000 гривень за вакцинацію (як діє схема)

Українці продають 1000 гривень за вакцинацію (як діє схема)

Кілька днів тому частина українців почала отримувати 1000 гривень за вакцинацію. Загалом виплати мають надійти до 29 грудня. Проте українці, які отримали "тисячу за вакцинацію", почали її продавати за готівку. При цьому саму "тисячу" оцінюють дешевше – у кілька сотень. Ситуацію вже помітили у Нацбанку – регулятор звернувся до банкірів та вимагає провести перевірки.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться у листі Національного банку України № 57-0010/119309 "Про виплату допомоги вакцинованим громадянам України". Щоб люди не могли купити нічого, крім дозволених товарів послуг, банкірів просять ретельно перевіряти МСС-коди продавців. Ці коди свідчать про сферу діяльності підприємства.

"Для забезпечення цільового використання допомоги рекомендуємо банкам-еквайрам перевірити відповідність фактичної діяльності суб’єктів господарювання, яким встановлено MCC-код із визначеного порядком переліку", – йдеться в листі НБУ.

Реклама
Читайте також:
Розпочалися виплати: як отримати 1000 гривень за вакцинацію

У листі НБУ вимагає від банків, які випускають картки єПідтримка, стежити за цільовим використанням цих коштів.

Реклама

Наприклад, книгарні зазвичай продають не тільки книги – там можна купити зокрема канцтовари або іграшки. Те саме стосується кінотеатрів, які торгують їжею та напоями, або фітнес-центрів, які продають спортивний інвентар.

Правила щодо 1000 грн за вакцинацію обходять

На платформі OLX Олександр із Києва продає виплату за 450 грн. Як саме буде проведено продаж, він не уточнює. "Продам 1000 Зеленського за 450 звичайних гривень, пишіть, дзвоніть", – коротко сформулював пропозицію він. І таких пропозицій вистачає.

Українці продають 1000 гривень за вакцинацію (як діє схема) – 01
Реклама

А Ілля із Чернівців продає свою виплату за 600 грн. "Розглядається будь-який товар із переліку категорій, на які можна витратити цю 1000 зі знижкою 40%. Наприклад, ви хочете купити абонемент у спортзал за 1000 грн. Я вам пропоную, щоб я купив його – але за 600 грн", – описує спосіб продажу він.

Українці продають 1000 гривень за вакцинацію (як діє схема) – 02

Кіберполіція стежитиме за діями українців із "1000 грн за вакцинацію"

Кіберполіція відстежуватиме підозрілі ситуації, пов’язані з виплатою "тисячі Зеленського за вакцинацію". Про це у своєму Telegram повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Це робитиметься з метою запобігання шахрайству.

При цьому він нагадав: перевести виплату у готівку неможливо. А отримати її можна виключно у застосунку Дія.

"Зняти виплату готівкою буде неможливо. Програма єПідтримка реалізується лише у застосунку Дія. Тому не ведіться на шахраїв. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати", – наголосив міністр.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно