Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Курс долара може зрости до 28 гривень після Нового року

Курс долара може зрости до 28 гривень після Нового року

Курс долара може значно зрости в Україні вже в січні 2022 року. Аналітики навіть припускають, що після новорічних свят за долар проситимуть понад 28 грн.

ВІДЕО ДНЯ

Інші експерти заявляють, що американська валюта буде у відносно стабільному діапазоні.

Що буде з доларом: є два прогнози

Єдиної думки щодо курсу долара у 2022 році у провідних аналітиків поки що немає. Керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин вважає, що у січні курс американця суттєво злетить і може подорожчати на цілу гривню. Експерт припускає, що перша половина січня буде ще спокійною, а потім можлива девальвація до нової психологічної позначки.

Реклама
Читайте також:
В українців відмовляються приймати долари в обмінниках: яку валюту не візьмуть

"Січень я б розглядав у горизонті до 28,5 грн/$. Перша половина січня зазвичай досить спокійна для ринку. Населення та бізнес перебувають у різдвяних і новорічних відпустках. Немає особливо попиту та пропозиції, експортно-імпортна активність низька. Як наслідок, курс буде триматися на позначках, які ми побачимо до кінця року. З невеликими несуттєвими коливаннями", – каже Шевчишин.

Реклама

Через деякий час українським імпортерам енергоресурсів таки доведеться здійснювати активні закупівлі на світових ринках за високих цін на газ і вугілля. Це може бути сильним додатковим імпульсом для курсу.

За словами експерта, якщо потік новин щодо можливого повномасштабного вторгнення РФ посилюватиметься, то це натисне на інвесторів, які захочуть виводити капітал з України. Відповідно буде тиск і на гривню.

"Якщо ж посилюватимуться військові ризики, то все залежатиме від масштабів. Тут можна розглядати будь-який курс залежно від того, як реагуватимуть зовнішні інвестори. Плюс населення почне активно знімати гривню і переводити її в долар, щоб уберегтися від ризиків", – зазначив Шевчишин.

Реклама

Аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко дотримується іншої думки. Вона каже, що курс долара, ймовірно, залишиться на позначках 27-27,2 грн/$. За її словами, раніше очікувалося, що листопадове зростання американця стабілізується в грудні, а в січні курс міг би закріпитися на нижчих рівнях.

"Така тенденція з’явилася, але, як бачимо, минулого тижня знову посилилися негативні очікування. Це було пов’язано із заявами президента РФ Володимира Путіна про ультиматум щодо НАТО та України. Зараз зберігається невизначеність у частині російсько-українських відносин, і вона не так швидко нівелюється, як очікувалося. Тому впливатиме на курс у грудні і, ймовірно, у січні", – говорить Ахтирко.

Окремий тиск на курс, за її словами, чинитиме і питання постачання газу. Якщо ризики спадатимуть, то долар може повернутись у рамки нижче 27 грн, а якщо навпаки, то курс перевищуватиме цю психологічну позначку. Ахтирко вважає, що максимальні можливі значення курсу – 27-27,2 грн/$. Експерт поки не бачить вагомих причин, щоб максимум курсу оновився.

Нагадаємо, з’явився прогноз, яким буде курс долара та євро до кінця року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно