Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Правила для ФОПів змінять із 1 січня (кого і як зачепить)

Правила для ФОПів змінять із 1 січня (кого і як зачепить)

Із 1 січня 2022 року в Україні фізособи-підприємці (ФОПи) на 2-4 групі єдиного податку зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО – касові апарати та мобільні додатки). Виняток: ті, хто надають туристичні послуги та не проводять готівкові розрахунки, а також магазини у селах, якщо вони не торгують підакцизними товарами та у мережі.

ВІДЕО ДНЯ

Крім встановлення РРО також підприємці будуть зобов’язані видавати своїм клієнтам чеки. Така новація не зачепить усіх самозайнятих (підприємців першої групи єдиного податку).

Але також винятки описані ще у двох документах: закон №265 (9 стаття), а також постанова Кабміну №1336. Наприклад, в останньому з них сказано: що магазини в селах та селищах міського типу можуть не користуватися РРО, але якщо вони не продають підакцизну продукцію (алкоголь, сигарети) і не продають свої товари в мережі. Є й інші винятки.

Реклама
Читайте також:
Зміни у 2022 році: у людей перевірять "приховані" прибутки та змусять заплатити податок

Касовими апаратами з 1 січня можуть не користуватися:

Реклама
  • ті, хто обслуговує туристів (оплату приймають безготівково);
  • приймають вторинну сировину (крім металобрухту);
  • пересувні торговельні мережі (наприклад, автомагазини).

Також варто звернути увагу на визначення безготівкових розрахунків, каже директор міжнародної юркомпанії KODEX, адвокат Станіслав Клімов. "Приміром, коли покупці оплачують товар із використанням таких сервісів онлайн-оплати, як LiqPay, Portmone, WayForPay та інших, то такий розрахунок не підпадає під категорію безготівкових і в таких випадках застосування РРО є обов’язковим", – розповідає адвокат.

Навіщо потрібний РРО?

В Україні левова частка ФОПів уже перевищує ліміти і має перейти з другої групи єдиного податку на третю. Деякі зовсім не можуть вважатися дрібним бізнесом, але використовують єдиний податок для того, щоб сплачувати менше податків. Як наслідок, спотворюється справедлива конкуренція на ринку, бюджет недоотримує мільярди гривень.

Реклама

Крім того, завдяки ФОПам, які не видають чеки, в країні може поширюватися контрабанда. Запровадження обов’язкових РРО дозволить значно скоротити обсяги тіні у торгівлі. Також варто враховувати, що самозайняті, які мають обіг до 1 млн грн на рік і не наймають співробітників, як і раніше, можуть не користуватися касовими апаратами.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно