Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Курс долара на початок 2022 року: економіст лякає прогнозом

Курс долара на початок 2022 року: економіст лякає прогнозом

Перший робочий тиждень 2022 року через святкування православного Різдва завершився в четвер, 6 січня, тому обсяг торгів був невисокий. Курс долара США щодо гривні закріпився на рівні 26,40.

ВІДЕО ДНЯ

Торгова сесія четверга щодо валютної пари долар/гривня завершилася на позначці 27,52, курс євро зріс до 31,15. Як розповів аналітик Roboforex Андрій Гойлов, сальдо активних операцій НБУ на міжбанку (різниця між обсягами купівлі та продажу іноземних валют) у 2021 році становило 2,41 млрд доларів США.

Читайте також:
Яким буде курс валюти після численних вихідних, – НБУ
Реклама

Це дало змогу підтримувати стабільність курсу гривні, яка увійшла до ТОП-10 найсильніших щодо американського долара валют. Експерт вважає, що зростання цін на енергоносії та глобальна інфляція незабаром стануть серйозною загрозою стабільності валютного ринку України.

"Зокрема, енерготрейдери будуть змушені робити додаткові закупівлі пального. Зупинка низки підприємств харчової промисловості призведе до зростання імпорту їхньої продукції і, як наслідок, підвищення попиту на іноземні валюти, а збільшення цін на насіннєвий матеріал знизить експортний виторг аграріїв", – каже Андрій Гойлов.

Реклама

У сукупності ці чинники можуть цієї зими призвести до сильної девальвації гривні. Експерт вважає, що наступного тижня, з 10 по 14 січня, долар США щодо гривні зміцниться на рівні 27,70. А ось єдина європейська валюта, зважаючи на все, зросте до позначки 31,45.

Що буде з курсом на початку 2022 року

Як розповів аналітик компанії Esperio Олександр Болтян, перші два місяці у 2022 році будуть волатильними. Курс може триматись на рівні 28-28,5 грн за долар. Він вважає, що прогнози щодо розвитку ситуації для валютного ринку з погляду відносин між Україною та імпортерами енергоресурсів будуть ключовими для розуміння того, чи піде гривня вище 40 за долар.

"Орієнтир девальвації на 100% і більш очевидний, оскільки що у нас уже була схожа ситуація у 2014-2015 роках. Тобто ми допускаємо помірну девальвацію до рівня 28-28,5 грн за долар та негативний сценарій – це девальвацію до рівня 80 грн за долар", – зазначає експерт.

Реклама

Він вважає, що інвестиційна привабливість України через геополітичні ризики буде низькою протягом усього року.

На його думку, оптимістичних прогнозів зростання української гривні 2022 року наразі немає.

Експерт рекомендує українцям по змозі не брати кредити найближчим часом, не посилювати боргові зобов’язання, а також підготуватися до інфляційного тиску.

Який курс валют зараз

Національний банк України (НБУ) на понеділок, 10 січня, розрахував такий офіційний курс гривні до основних іноземних валют:

  • 1 долар США – 27,50 грн;
  • 1 євро – 31,11 грн.

Порівняно з попереднім банківським днем, 6 січня, долар подорожчав на п’ять копійок, а євро – на сім копійок.

Раніше експерти спрогнозували, якими будуть ціни на квартири у 2022 році.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно