Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Податки заднім числом: чи можуть їх вимагати від українців

Податки заднім числом: чи можуть їх вимагати від українців

Останнім часом у ЗМІ неодноразово з’являлись новини про те, що доходи українців перевірять. Якщо знайдуть приховані статки, то змусять заплатити податок. В одному з інтерв’ю міністр фінансів Сергій Марченко навіть заявив, що податкова проведе оцінку операцій фізичних осіб з 1995 року. Мета – виявлення несплачених податків.

ВІДЕО ДНЯ

Юрист Олександр Ярецький у коментарі виданню "Страна.ua" переконує, що вимагати податки заднім числом від українців не мають права. Він посилається на норму закону, за якою термін давності за податковими злочинами складає 10 років, а за донарахування податків – 3 роки.

"Жодні нові закони заднім числом вводитися не можуть", – зазначив експерт.

Реклама
Читайте також:
В Україні можуть запровадити податок на солодку газовану воду

До того ж, у різні роки правила оподаткування були різними.

Реклама

"Крім того, в різні роки діяли різні правила оподаткування. Скажімо, з квартири донедавна потрібно було платити тільки 1% держмита. Інших податків ніхто не вимагав, угода оформлялася офіційно, і вважалося, що людина перед законом чиста. Податки з банківських депозитів теж з’явилися недавно. Чому тепер раптом мають з’являтися питання? Тому відкрутити історію на десятки років назад навряд чи вийде. Буде маса судових позовів, аж до ЄСПЛ, і шанси виграти у людей дуже великі", – пояснив Ярецький.

Водночас адвокат Ростислав Кравець зазначив, що в його практиці був випадок, коли з клієнта намагались "вибити зайві" податки.

"У нашої клієнтки вимагали довести легальність доходів на покупку дорогого авто, яке їй насправді подарували. Радили внести в декларацію 45 тисяч євро і заплатити з них податки. Інакше загрожували конфіскацією машини та судами. Але поки податківці можуть хіба що попсувати нерви людям, оскільки законодавства про непрямі методи контролю витрат і доходів у нас немає", – заявив Кравець.

Реклама

Конкретного механізму пошуку схованих у людей активів та їх виявлення наразі влада ще не запропонувала. Різні депутати та чиновники трактували їх по-своєму. Наприклад, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев свого часу заявив, що податкова буде співставляти вартість дорогих покупок з офіційними доходами громадянина. А якщо виявить невідповідність, то вимагатиме пояснити, звідки взялися "лишні" гроші. Гетьманцев переконаний, що значна частина українців приховують свої реальні надходження, та, як результат, не сплачують з них податки. За його підрахунками, таких в Україні близько 10 мільйонів осіб.

Нагадаємо, що до 1 липня 2022 року діє добровільне декларування надходжень, з яких по різним причинам не були сплачені податки у казну. Простими словами, якщо громадянин до вказаного часу подасть декларацію і відрахує державі певну суму податку, буде звільнений від можливої відповідальності за ухилення від сплати податків.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно