Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яку роботу можна знайти під час війни та скільки платять

Яку роботу можна знайти під час війни та скільки платять

В Україні з початком війни ринок праці сильно змінився. В тих регіонах, де ведуться активні бойові дії, підприємства позакривались. Окупаційні війська росії знищили чималу кількість підприємств, заводів, фабрик… Кілька мільйонів людей стали вимушеними переселенцями.

ВІДЕО ДНЯ

Аналітики кадрового порталу grc.ua зробили аналіз ринку праці від 24 лютого – дня, коли російська федерація відкрито атакувала Україну – і до сьогодні. За їх словами, в перші тижні війни зафіксоване критичне зниження кількості резюме.

Читайте також:
Безкоштовні сервіси для українців: перелік та як отримати доступ
Реклама

"Найбільше зменшення відбулося у Київській області та в Києві, у Дніпропетровській області, Сумській, Запорізькій та Харківській областях. Причини, на жаль, очевидні. Для українців зараз в пріоритеті власна безпека та безпека своїх сімей. Ті, хто залишився на місцях та лишився роботи, а також ті, хто переїхав у інші регіони країни, тільки починають шукати нову роботу. При цьому пошук відбувається часто не за спеціальністю, а відповідно до пропозицій роботи на місцях", – пишуть аналітики grc.ua.

Кількість пропозицій роботи теж зменшилася, проте протягом останнього тижня активність роботодавців починає поступово зростати. Роботи зараз набагато менше, ніж у довоєнні часи, але вона є.

Реклама

Найменше з усіх галузей постраждали від військової кризи:

  • ІТ-сфера, 
  • виробництво та сільське господарство, 
  • сфера продажів, 
  • транспорт та логістика.

Та все ж, ринок праці почав оговтуватись.

Реклама

"За останній тиждень відбулося зростання кількості нових резюме, розміщених на сайті grc.ua, на 69%. Також зросла активність пошукачів. Кількість відгуків на вакансії, порівняно з попереднім тижнем, збільшилася на 30%", – кажуть у компанії.

Зазначається, що вакансій, які відкрилися після початку війни, небагато, але вони є. Найбільше пропозицій роботи у сфері роздрібної торгівлі – з метою забезпечення населення харчовими продуктами та першої необхідності рітейл намагається зберегти роботу своїх магазинів. Зараз пропозицій роботи у роздрібній торгівлі найбільше серед інших професійних сфер – 42% від усіх актуальних вакансій в Україні.

Потрібні також спеціалісти у сфері перевезень, логістики, складів та ЗЕД (8% вакансій від усіх актуальних). Не так багато, як у мирні часи, пропозицій роботи в сфері інформаційних технологій, лише 7% від усіх актуальних. Є робота також у компаніях галузей Нафта та газ (6%), Послуги для бізнесу (6%), Металургія та металообробка (5%).

До десятки галузей, в яких трохи більше роботи, аніж в інших, входять також Видобувна галузь (4,3% від усіх вакансій), Сільське господарство (4,1%), Фінансовий сектор (3,4%), Медицина, фармацевтика, аптеки (2,6%), Харчові продукти (2,5%).

Які зарплати

"Якщо аналізувати всі відкриті на сьогодні вакансії, то середня заробітна плата в них складає 26900 грн. Найбільше пропозицій роботи (40%) із зарплатою 16 600 грн, ще у чверті (26%) вакансій зазначена зарплата у розмірі 26 300 грн. Майже у шостій частині вакансій пропонують 35900 грн щомісячної компенсації. В 12% вакансій зарплата від 45600 грн. Найвищу зарплату від 55300 грн пропонують у 6% вакансій", – йдеться в повідомленні.

Якщо раніше лідером серед регіонів із найбільшою заробітною платою тривалий час був Київ, то зараз він на 4 сходинці рейтингу. В Києві зараз середня заробітна плата у відкритих вакансіях складає 25000 грн. Найвищі зарплати зараз пропонують у Львівській області (30300 грн), Дніпропетровській області (27900 грн), Одеській області (27400 грн), у Харківській та Житомирській областях – 24000 грн.

Раніше видання інформувало, що в "Дії" з’явилась нова послуга для безробітних.

Реклама

Також PMG.ua інформувало, де знайти роботу під час війни.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно